Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na Jihlavsku by mohlo vzniknout nové koupaliště. Polná zvažuje bazén, nebo biotop

Na Jihlavsku by mohlo přibýt nové letní koupaliště. Konkrétně by to bylo v pětitisícové Polné, protože v tamních rybnících se v létě voda rychle kazí. Koupaliště by mohlo mít dvě podoby.

Buď by to, podle studie proveditelnosti, mohl být bazén u rybníka Peklo pod zámkem nebo přírodní biotop v lokalitě Bradské louky za městem. V obou případech předpokládané stavební náklady převyšují 50 milionů korun bez daně.

O tomto záměru se mluvilo v pondělí 25. listopadu, debaty v městském kině se zúčastnily desítky lidí, názory na možnou podobu koupaliště se různily. Jak řekl v závěru starosta Jindřich Skočdopole (nestraník), o výběru výsledné varianty bude městské zastupitelstvo rozhodovat 9. prosince.

Pokud zastupitelé skutečně rozhodnou, mělo by město zkraje příštího roku vypsat výběrové řízení na projektanta, stavba koupaliště by pak podle starosty mohla případně začít v roce 2021. „Je to hodně odvážné, protože ta částka není malá," sdělil starosta Jindřich Skočdopole. Dodal, že bez úvěru město koupaliště nezaplatí. „Nebo je potom třetí varianta, že se s tím přestaneme zabývat," řekl. Lidé, kteří se včerejší debaty zúčastnili, pak byli vyzváni k tomu, aby před rozhodnutím zastupitelstva posílali na radnici své připomínky k oběma návrhům.

Podle studie by u rybníka Peklo mohl být 25 metrů dlouhý bazén s nerezovou vanou a zázemím pro rekreanty. Pozemky tam patří městu, ale ke koupališti by nešlo zajet autem, nejbližší parkoviště je vzdálené několik stovek metrů.

Na Bradských loukách u silnice na Věžničku zvažuje studie vytvoření přírodního biotopu, v němž se voda neupravuje chemicky. I jeho součástí by byla budova se zázemím pro návštěvníky. Město by ale v této lokalitě muselo vykoupit pozemky od několika vlastníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koupání, koupaliště, bazén, biotop, Polná, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Jihlavsku by mohlo vzniknout nové koupaliště. Polná zvažuje bazén, nebo biotop | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.