Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Úctyhodných 1400 stupňů. Na louce na kraji Brodu se opět roztopí středověká sklářská pec

Také letos můžete zavítat na louku v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě. Tam skláři ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Havlíčkův Brod připravili originální tavbu skla ve funkční replice středověké sklářské pece.

Atraktivní podívaná se bude konat o posledním prázdninovém víkendu, tedy od 26. do 28. srpna. „Letošní ročník této mimořádné akce je obohacen o mezinárodní přesah, a to díky spolupráci s kolegy z rakouského skanzenu v Elsarnu v Dolním Rakousku, kteří rovněž zkoušejí podobný experiment na své replice sklářské pece z doby římské,“ uvedl v tiskové zprávě Roman Fabeš, náměstek hejtmana pro oblast kultury, památkové péče, cestovního ruchu a mezinárodních vztahů s tím, že již v novověku existovaly silné vazby mezi českomoravským a dolnorakouským sklářstvím.

Pec se nachází na louce v místní části Vlkovsko v Havlíčkově Brodě. Poprvé byla zprovozněna v roce 2016 za účelem odborného výzkumu a upozornění na význam sklářské výroby v našem regionu. „Formou experimentální archeologie bylo ověřeno, že stovky let staré dochované teoretické poznatky skutečně fungují. Ručně se pec roztápí až na úctyhodných 1 400 stupňů. A protože si tato mimořádná akce získala řadu příznivců, pořádá se každoročně tavba na sklonku měsíce srpna," vysvětluje Jana Komínová z krajského odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Představí se i další řemesla 

Návštěvníci budou moci obdivovat um ztučných sklářů v čele s Františkem Novákem z Dobronína. Jejich originální výrobky si lidé budou moci dokonce zakoupit v rámci nedělní aukce, která odstartuje v 10 hodin. „Chybět nebude ani další pestrý doprovodný program. Pátek je vyhrazen sklu. Zazní nejenom výklad o sklářství a starých technikách, ale prezentována bude i replika dolnorakouské pece. V sobotu budou představena i další řemesla jako je tkalcovství, hrnčířství, výroba šindelů, stloukání másla nebo mletí obilí. Po celou dobu bude k dispozici i zázemí s občerstvením, které také přispěje k příjemně strávenému času. Letošní ročník byl navíc podpořen z Fondu malých projektů Kraje Vysočina v rámci projektu Sklářská tradice nezná hranic," zve Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pec, sklář, replika, středověk, historie, Vlkovsko, Havlíčkův Brod, louka, Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod, Roman Fabeš, Dolní Rakousy, František Novák, kultura, Kraj Vysočina, sklo, památková péče, část obce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úctyhodných 1400 stupňů. Na louce na kraji Brodu se opět roztopí středověká sklářská pec | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.