Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Chcete tři tisíce? Pak se sem přihlaste k trvalému pobytu, nabízí Ždírec nad Doubravou

Radnice ve Ždírci nad Doubravou přišla s netradiční nabídkou. Lidem, kteří se zde do konce letošního roku přihlásí k trvalému pobytu, nabízí 3 tisíce korun. Jak řekl starosta Bohumír Nikl (nestraník), hlavním cílem této výzvy je motivovat lidi, kteří už ve městě žijí, ale nejsou trvale hlášení. Tato výzva se objevila v říjnovém vydání místních novin.

Radnice na ty obyvatele, kteří zde nemají trvalý pobyt, do rozpočtu nedostává příslušnou částku z vybraných daní a nemůže od nich vybírat poplatky, například za likvidaci domovních odpadů.

Podle starosty jde o opakovanou nabídku. „Směřujeme to na město Ždírec a naše místní části, kde máme občany, kteří tady trvale žijí a nejsou přihlášení. My nechceme někde někomu ubírat obyvatele," řekl Bohumír Nikl. Doplnil, že město už pobídku učinilo v minulém volebním období, v letech 2016 a 2017, kdy se přihlásilo k trvalému pobytu v součtu 65 lidí. Zopakovalo ji vloni a získalo 23 občanů.

Dar od města teď mohou získat lidé, kteří se k trvalému pobytu přihlásí od tohoto měsíce do konce roku, pokud splní dané podmínky.

Na konci minulého roku měl Ždírec nad Doubravou podle Českého statistického úřadu 3135 obyvatel s trvalým nebo dlouhodobým pobytem. Město podle starosty dostává ročně v přepočtu na hlavu do rozpočtu zhruba 15 tisíc korun.

Ve Ždírci nad Doubravou má velké dřevozpracující provozy firma Stora Enso Wood Products, která tam teď staví další linku zhruba za dvě miliardy korun. Jsou tam i jiné podniky.

Peníze nabízela také krajská Jihlava

Ve městě v minulých letech přibyla řada obytných domů. „Velkou část parcel pro rodinné domy prodávala radnice, která zároveň žádala, aby se obyvatelé novostaveb přihlásili k pobytu," řekl starosta a doplnil, že problémy jsou podle něj spíš v bytových domech. Město by podle něj chtělo motivovat k přihlášení i chalupáře, kteří zůstávají delší dobu, třeba když odejdou do penze.

Podobnou finanční pobídku vyzkoušela na Vysočině před 16 lety i Jihlava, která tehdy chtěla znovu překonat hranici 50 tisíc obyvatel.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová | Zdroj ČTK

Štítky správa, Ždírec nad Doubravou, trvalý, pobyt, radnice, trvalý pobyt, Jihlava, Český statistický úřad, Ždírec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chcete tři tisíce? Pak se sem přihlaste k trvalému pobytu, nabízí Ždírec nad Doubravou | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.