Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V kauze pádu mostu ve Vilémově se znalci shodli jen částečně

Soudní znalci obhajoby i obžaloby se shodli, že most ve Vilémově na Havlíčkobrodsku se zřítil kvůli odtěžování zeminy. Jejich závěry o tragédii, kdy pod zříceným mostem zemřeli v roce 2014 čtyři lidé, se přesto různí. Kvůli smrti dělníků havlíčkobrodský soud znovu řeší obžalobu devíti lidí včetně stavbyvedoucích a zástupců investora. Původní verdikt z listopadu loňského roku zrušil odvolací soud.

Soud předvolal i znalce, kteří v původním projednání případu vypovídali. Znovu přednesli závěry, ke kterým došli. Podle Ladislava Klusáčka z Vysokého učení technického v Brně, který zřícený most viděl ještě před tím, než ho hasiči začali odstraňovat, je zřejmé, že bourací práce narušily i opěru mostu. Správné podle něho bylo začít odtěžovat zeminu u klenby až po jejím plném podepření, což se nestalo. Klusáček zpracoval posudek pro policii.

Soudní znalec Petr Drbohlav s ním nesouhlasí. Typická klenba by podle něho odebírání zeminy po hranu opěry ustála. Projektant podle něho kvůli nedokonalému průzkumu nevěděl, že kamenná klenba asi 100 let starého mostu ve Vilémově typická není, klenba se tam kromě opěry opírá i o zeminu za ní. Odebrání zeminy schopnost opěry oslabilo.

Projektant přitom odebrání zeminy po patu klenby bez podepření celé klenby povolil. Varoval až před dalším bagrováním. To už měla být klenba podepřená. Nestalo se tak. Podpory začali dělníci teprve stavět, když je klenba 4. září 2014 zavalila.

Přesným dodržením postupu prací popsaných v projektu se obžalovaní hájí. Před soudem někteří z nich vypovídali v úterý. Jiní už vypovídat odmítli.


Obžalovaní v případu pádu mostu ve Vilémově znovu vypovídali. Jednání budou pokračovat

Před soudem v Havlíčkově Brodě dnes začali znovu vypovídat obžalovaní v případu tragického pádu mostu ve Vilémově. Na své původní výpovědi trval stavbyvedoucí společnosti Bögl & Krýsl, který jako jediný odešel před rokem od soudu s trestem...

 

Kvůli pádu mostu bylo původně obžalováno deset lidí. Nové projednání případu se týká devíti z nich, protože odvolací soud zastavil trestní stíhání koordinátorky bezpečnosti práce Marie Hubkové. Za stejnou věc už byla postižena ve správním řízení. Státní úřad inspekce práce jí uložil pokutu 96 tisíc korun a jeden tisíc korun jako náklady řízení.

Most byl rekonstruován při modernizaci silnice druhé třídy 345 mezi Chotěboří a Golčovým Jeníkovem. Kraj Vysočina zakázku za více než 200 milionů korun zadal konsorciu stavebních firem M-Silnice a Strabag. Most ve Vilémově opravovala jako subdodavatel společnost Bögl & Krýsl. Nový most byl zprovozněn v roce 2015.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky soud, most, Vilémov, úmrtí, zemina, klenba, okres Havlíčkův Brod, Vysoké učení technické v Brně, Strabag, Inspektorát práce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kauze pádu mostu ve Vilémově se znalci shodli jen částečně | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.