Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Tisíce domácností na Vysočině jsou stále bez proudu. Nadále nejezdí vlaky, uzavřené jsou i silnice

Energetici dnes dopoledne odstranili část poruch v dodávkách elektrické energie způsobených nočním silným větrem a popadanými stromy. Na Vysočině zůstává bez elektřiny několik tisíc domácností, ráno jich byly desetitisíce. Na několika úsecích v kraji stále nejezdí vlaky a popadané stromy omezují i dopravu na silnicích. Od nedělního podvečera odstraňovali hasiči popadané stromy asi na 260 místech v kraji, řekla mluvčí hasičů Petra Musilová.

Hasiči očekávají, že výjezdů kvůli odstraňování stromů bude ještě přibývat. „Určitě se odpoledne spousta lidí vydá podívat se na chaty a chalupy, co tam silný vítr zanechal, možná potom budeme evidovat další výjezdy," řekla mluvčí Petra Musilová.

S odklízením následků silného větru pomáhali i hasiči z jaderné elektrárny Dukovany. „Elektrárnu orkán nijak nezasáhl," řekl mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

PSALI JSME: Kvůli silnému větru vyhlásil ČEZ kalamitu v deseti krajích. Postižená je také Vysočina 

Podle krajských silničářů jsou kvůli stromům ležícím přes cestu neprůjezdné silnice mezi obcemi Bransouze a Brtnicí, mezi Batelovem a Horní Cerekví, Herálcem a obcí Vortová. „Silnice na Horní Cerekev by mohla být zprovozněna okolo 14:00, o Brtnici a Herálci zatím nemám informace," řekl dispečer Krajské správy a údržby silnic Kraje Vysočina Jiří Havel.

Společnost E.ON vyhlásila v neděli večer na Vysočině podobně jako v dalších krajích kalamitní stav. Podle její mluvčí Martiny Slavíkové bylo ráno v kraji bez energie asi 30 tisíc domácností. Na nejpostiženějším Pelhřimovsku bylo bez dodávek proudu 14 tisíc odběrných míst. Nyní je tam bez dodávek asi 6700 domácnosti. Na Jihlavsku je bez elektřiny asi 3500 domácností.

PSALI JSME: Silný vítr na Vysočině: Problémy na silnicích i železnici. Vlaky mají několikahodinová zpoždění 

Kvůli poruše trakčního vedení stále nejezdí vlaky mezi Šlapanovem a Jihlavou. Podle webu Českých drah nejezdí vlaky kvůli překážce ani mezi Horní Cerekví a Jihlávkou, ani z Počátek do jihočeského Jarošova nad Nežárkou. ČD předpokládají, že provoz obnoví až večer. Provoz mezi Přibyslaví a Žďárem nad Sázavou se podařil částečně obnovit. Vlaky jezdí po jedné ze dvou kolejí a nabírají asi desetiminutová zpoždění.

Autoři | Foto HZS Olomouckého kraje

Štítky vítr, počasí, hasiči, strom, železnice, vlak, zásah, výjezd, E.ON, energetici, silnice, Kraj Vysočina, vichřice, Horní Cerekev, České dráhy, Jiří Bezděk, ČEZ, Brtnice, Jiří Havel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tisíce domácností na Vysočině jsou stále bez proudu. Nadále nejezdí vlaky, uzavřené jsou i silnice | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.