Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

Na Vysočině mohou chudší domácnosti žádat o dotaci na kotel už jen do konce srpna

Na Vysočině mohou domácnosti s nižšími příjmy požádat o příspěvek na výměnu starého kotle za nový už jen do konce srpna. Poslední dotační kolo je otevřené od loňského září, žádostí poslední dobou přibylo. Zatímco v prvních měsících po vyhlášení výzvy jich přicházely průměrně tři desítky měsíčně, v červenci jich žadatelé předložili víc než 100. Na konci minulého měsíce kraj evidoval 430 žádostí, peníze tím vyčerpané nebyly. Vyplývá to z tiskové zprávy na webu kraje.

„Celkem kraj na poslední vlnu dotací získal 103 milionů korun, ze kterých lze podpořit více než 575 žádostí," uvedla náměstkyně hejtmana Hana Hajnová (Piráti). Dotaci mohou dostat majitelé domů a bytů s nízkými příjmy na výměnu kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním, které mají nižší než třetí emisní třídu, v nichž je od září zakázáno topit. Příspěvek mohou žadatelé použít na nákup kotle na biomasu nebo na tepelné čerpadlo.

Kontroly starých kotlů podle úřadů na Vysočině ztěžuje to, že chybí přesná data

Kontroly starých kotlů v domácnostech na Vysočině podle úřadů ztěžuje to, že o těchto zdrojích vytápění nejsou přesná data. Vyplynout by mohla z nařízených pravidelných revizí kotlů, které však zřejmě všichni nedodržují. Kontroly příliš kouřících...

Dotační program na výměnu kotlů v domácnostech vyhlásilo ministerstvo životního prostředí s cílem zlepšit čistotu ovzduší v zemi. Obyvatelé Vysočiny mohli o dotaci poprvé požádat na krajském úřadě v lednu 2016. Kraj od té doby vyplatil 925 milionů korun, což domácnostem umožnilo vyměnit přes 8500 starých kotlů za ekologičtější zdroje tepla. Obyvatel s nízkými příjmy se týkala poslední dvě dotační kola. V prvním uspělo 788 uchazečů o příspěvek, kraj mezi ně rozdělil 116 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce Drbny

Štítky kotel, dotace, ovzduší, teplo, správa, peníze, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině mohou chudší domácnosti žádat o dotaci na kotel už jen do konce srpna | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.