Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Úterý 10. září 2024  |  Svátek má Irma
Bez reklam

Kontroly starých kotlů podle úřadů na Vysočině ztěžuje to, že chybí přesná data

Kontroly starých kotlů v domácnostech na Vysočině podle úřadů ztěžuje to, že o těchto zdrojích vytápění nejsou přesná data. Vyplynout by mohla z nařízených pravidelných revizí kotlů, které však zřejmě všichni nedodržují. Kontroly příliš kouřících topenišť byly zatím prováděné hlavně na základě podnětů. Od 1. září je zakázáno topit v kotlech s nižší než třetí emisní třídou, za porušení lze uložit pokutu do 50 tisíc korun.

Vedoucí odboru životní prostředí v Jihlavě Katarína Ruschková uvedla, že kompetenci ke kontrole provozu kotlů už úřady obcí s rozšířenou působností (ORP) mají delší dobu, od září ale mohou zakázat jejich provoz. "Na kontroly však v minulosti neměl úřad dostatečné kapacity," řekla.

Úřadu také chybí evidence, z níž by bylo zřejmé, jak které objekty topí. "Protože tento přehled nemají ani stavební úřady, které zdroje tepla pro jednotlivé objekty povolovaly, nelze očekávat, že by byly kontroly prováděné systematicky," uvedla Ruschková. Nepovažuje za reálné, že by pracovníci ochrany ovzduší, kteří často vykonávají i jiné agendy, byli schopní prověřit kotle ve všech 79 obcích a 150 katastrálních územích spadajících do ORP Jihlava.

Kolik je na Vysočině kotlů na tuhá paliva, které se od září nesmí používat, neuvedl ani kraj. "Tuto informaci nemáme," sdělila Iveta Fryšová z krajského odboru regionálního rozvoje.

Podle žďárské radnice mohou být vodítkem aktualizované sestavy z kontrol technického stavu a provozu kotlů, které ORP dostávají z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Kontroly kotlů jsou povinné každé tři roky, pokud je ale provozovatelé nedělají, o stavu kotlů se úřad nedoví. Kontroly bude žďárský orgán ochrany ovzduší provádět především u zdrojů, jichž se týkají stížnosti na znečišťování ovzduší kouřem a zápachem.

Podle jedné z jihlavských firem zaměřené na topenářské práce teď v létě lidé ve zvýšené míře výměny kotlů neřeší. Větší zájem podnik očekává od září, před novou topnou sezonou.

Domácnosti začaly poslední roky vyměňovat kotle v domácnostech i díky dotacím. Obyvatelé Vysočiny o ně mohli poprvé požádat v lednu 2016, od té doby byly podle údajů kraje peníze vyplacené 8500 žadatelům. Do konce tohoto měsíce mohou na krajském úřadě podat žádost o dotaci domácnosti s nízkými příjmy. Ke konci července v tomto programu ještě zbývaly peníze na výměnu 280 kotlů.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, teplo, správa, ekologie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroly starých kotlů podle úřadů na Vysočině ztěžuje to, že chybí přesná data | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.