Počasí dnes21 °C, zítra28 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Vanilková pod drobnohledem hygieniků. Na Vysočině padaly desetitisícové pokuty

Léto je v plném proudu. Řada lidí se ráda osvěží zmrzlinou, a jelikož jde o rizikovou potravinu, tak se na její kvalitu každoročně zaměřují hygienici. Konkrétně Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) před začátkem letní sezony zkontrolovala 50 provozoven stravovacích služeb prodávajících točenou zmrzlinu.

„V provozovnách bylo odebráno 25 vzorků zmrzliny a provedeno 125 stěrů z pracovních ploch, výrobního zařízení a používaných pomůcek. V akreditované laboratoři byl proveden jejich mikrobiologický rozbor,“ shrnula mluvčí KHSV Jana Böhmová. Třináct odebraných vzorků zmrzliny a 29 stěrů nevyhovělo hygienickým standardům.

„Laboratorní rozbor odhalil u většiny nevyhovujících vzorků nadlimitní množství bakterií Enterobacteriaceae. To svědčí o nedostatečné sanitaci zmrzlinového stroje a pomůcek. Další nejčastěji zjištěné nedostatky spočívaly v nedodržování osobní hygieny (obsluha neměla pracovní oblečení) nebo neoznámení zahájení provozu na KHS. Celková výše uložených sankcí je 47 tisíc korun. Za drobnější nedostatky, které provozovatelé obratem na místě odstranili, byly uděleny dvě domluvy,“ uvádí Petr Soustružník, vedoucí oddělení hygieny výživy.

Pokud nejsou řádně dodržována hygienická pravidla výroby a prodeje, může být zmrzlina zdrojem alimentárního onemocnění. Zvláště pro vnímavé osoby, jako jsou děti nebo lidé s oslabenou imunitou. Na zdravotní nezávadnost zmrzliny má vliv celá řada faktorů. „Při kontrolách se zaměřujeme na čistotu provozu, dodržování zásad osobní hygieny, stavební stav provozovny, dodržování sanitace zmrzlinového stroje a pomůcek, používání pracovního oděvu, uvedení informace o obsažených alergenech či dodržení doby expirace nabízeného zboží. Provozovatel má také povinnost zpracovat postup správné hygienické praxe a seznámit s ním svůj personál. Noví provozovatelé, kteří s prodejem zmrzliny začínají nebo otevírají novou provozovnu, musejí tuto skutečnost oznámit KHS,“ doplňuje Soustružník.

Pro srovnání. V roce 2022 z odebraných vzorků zmrzliny nevyhovělo 13, stejně jako letos. V roce 2023 došlo naopak ke zlepšení, mikrobiologicky kontaminované vzorky byly zjištěny pouze ve třech případech. „Krajská hygienická stanice kraje Vysočina bude pokračovat v kontrolách zmrzlinových stánků v průběhu celé letní sezóny,“ dodala závěrem Böhmová.

Hygienici na Vysočině se zaměřují hlavně na vanilkovou točenou zmrzlinu, protože jde o nejoblíbenější příchuť.

Zmrzlina patří mezi rizikové potraviny, říká mluvčí hygieniků na Vysočině. Jak poznat, že je nezávadná?

V těchto dnech i teploty ve stínu atakují třicítku, a tak se nabízí ochladit se zmrzlinou. Jde o rizikovou potravinu, a proto provozovatele zmrzlinových stánků a cukráren čas od času navštíví neohlášená kontrola z hygieny. Jak takové kontroly...

Poslední dobou získávají na popularitě i ovocné sorbety. „U sorbetů sledujeme dodržení podmínek provozní hygieny, uchovávání zmrzliny, značení obalu datem otevření, dobu expirace. Ze sorbetů momentálně neodebíráme laboratorní vzorky,“ sdělila před nedávnem redakci Drbny mluvčí Böhmová s tím, že zmíněné kontroly stánků jsou vždy neohlášené.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky kontrola, hygiena, kvalita, zmrzlina, vanilková, stánek, provozovna, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vanilková pod drobnohledem hygieniků. Na Vysočině  padaly desetitisícové pokuty | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.