Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Vysočině se chystají další protestní jízdy zemědělských strojů. Účast bude podobná jako v únoru

Na Vysočině chystají zemědělci na příští středu protestní jízdy zemědělské techniky. Stejně jako při únorovém protestu chtějí zdržovat dopravu na hlavních silnicích dvě hodiny, v každém z okresů by měly vyjet desítky strojů. Po jednání regionálních zástupců Agrární komory (AK) a Zemědělského svazu (ZS) to řekla ředitelka žďárské agrární komory Eva Kincová. Žďárská komora teď na Vysočině funguje i v pozici krajské agrární komory. Do protestních jízd 22. února se na Vysočině zapojilo 420 traktorů a jiných zemědělských strojů.

Scénář chystané akce v kraji bude podobný jako v únoru, kdy se velké zemědělské organizace v Česku připojily k celoevropským protestům zemědělců proti politice EU. Zemědělci na Vysočině budou opět jezdit po silnicích od 10:00 do 12:00. „Budou podobné trasy, předpokládáme i podobnou účast," uvedla Eva Kincová. Podotkla, že podrobnosti se v dalších dnech ještě budou upřesňovat.

Chystané protesty jsou podle zemědělských organizací namířené jak proti zemědělské politice EU, tak proti politickým rozhodnutím české vlády. „Forma protestů 20. března bude záležet na krajských a okresních organizacích AK a ZS, případně dalších nevládních organizacích," uvedla mluvčí Agrární komory Barbora Pánková.

Na silnicích po celé zemi je dnes k vidění více zemědělské techniky. Souvisí to s celoevropským protestem zemědělců. Do protestní jízdy se dnes dopoledne zapojili také zemědělci z Vysočiny. V rámci celého kraje na silnice vyjelo kolem tří stovek...

Zemědělci v tiskové zprávě, kterou má ČTK k dispozici, stále trvají na pěti požadavcích, které už dříve vznesli, včetně snížení byrokratické zátěže. Požadují také podporu zaměstnanosti na venkově, nekrácení podpory pro životní pohodu zvířat a vrácení zdanění půdy na úroveň před konsolidačním balíčkem. Dalšími požadavky jsou nedanění evropských provozních dotací a omezení bezcelního dovozu zemědělských produktů ze zemí mimo Evropskou unii.

Zemědělci z Vysočiny se účastnili také protestů, které byly 7. března v Praze. Agrární komora tehdy uvedla, že tam bylo několik stovek lidí z kraje a pět desítek zemědělských strojů.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky protest, nesouhlas, zemědělství, demonstrace, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině se chystají další protestní jízdy zemědělských strojů. Účast bude podobná jako v únoru | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.