Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Stop byrokracii, už toho máme dost! Na protestní jízdu se dnes vydali i zemědělci z Jihlavska

, aktualizováno 22. února 2024, 14:32

Na silnicích po celé zemi je dnes k vidění více zemědělské techniky. Souvisí to s celoevropským protestem zemědělců. Do protestní jízdy se dnes dopoledne zapojili také zemědělci z Vysočiny. V rámci celého kraje na silnice vyjelo kolem tří stovek techniky. K protestu se přidali i zemědělci z Jihlavska ve svých traktorech, traktorech s přívěsy a nákladních autech.

Techniku zdobily české vlajky a nápisy Stop byrokracii! Už toho máme dost! Evropo, vzpamatuj se.

„Dnešní akcí se připojujeme k protestům, které se konají po celé Evropě. O tom, jak bude dnešní protestní akce vypadat, se rozhodlo minulý týden. Původně to měla být blokáda hranic, nakonec to ale proběhne po celé republice v celém kraji,“ sdělil redakci Drbny za Okresní agrární komoru Jihlava Vlastimil Vaněk a zároveň nastínil trasu, kudy dnes technika projela.

Protestní jízda vedla dvěma směry. „Z Jihlavy pojede technika od ZZN Jihlava přes nový kruhový objezd v Ráji, na kruhovém objezdu u Kasárny se otočí a pojede zpět do Ráje a do Jihlavy. Druhá část pojede v protisměru. Takže obě kolony se na silnici 38 budou míjet,“ řekl Vaněk.

Protestní jízda zemědělců na Jihlavsku

Čtvrtek, 22. února 2024, 11:25

Protestní jízda zemědělců na Jihlavsku
Protestní jízda zemědělců na Jihlavsku
 

„To, co předvádí Brusel, je katastrofa." 

Dnešní akce konaná po celé zemi podle něj má smysl. „Dnešní politika EU je vyloženě antizemědělská. A to, co provádí Brusel, je katastrofa,“ myslí si Vaněk. Aktuální opatření, jako je Green deal, to jsou podle Vaňka vyloženě likvidační záležitosti. „Tlačíme na to, aby se ta opatření ne třeba zrušila, ale aby se aspoň upravila tak, aby to bylo pro naše zemědělce výhodné."

Dalším důvodem dnešních protestů je podle Vlastimila Vaňka to, že zemědělci nezvládají dodržovat potřebná nařízení, za vše jsou sankcionovaní, a tím pádem mají vyšší náklady.

Dohled policie 

Na dnešní protestní jízdy konané na Vysočině dohlížela také policie. Jak včera novináře informovala mluvčí Dana Čírtková, hlídky bude zajímat mimo jiné i technický stav zemědělské techniky. 

Policejní hlídky během namátkových kontrol zajímalo i to, zda řidiči neusedli za volant pod vlivem alkoholu. 

Třetím důvodem, proč se dnes zemědělci vydali na silnice, jsou dovozy. „Nikdo proti Ukrajině vůbec nic nemá, ale zboží, v jakých objemech odtud jde, úplně zbouralo trh u nás. A výkupní ceny jsou takové, jako u nás byly před třiceti čtyřiceti lety," poznamenal Vaněk. 

Zemědělcům dále vadí úprava dotačního systému. „Peníze byly sebrány středním firmám, takže tím pádem jsou v nevýhodě. Přitom tyto podniky vyrábí až 80 procent produkce,“ zlobí se Vlastimil Vaněk.

„Navazujeme na pondělní demonstraci." 

Před jízdou, která byla dnes zahájena v areálu ZNN Jihlava, se Vaněk ještě krátce vrátil k pondělní demonstraci, na kterou přijeli zemědělci do Prahy. Organizátorům ale protesty nevyšly podle jejich původních představ. Účastníků bylo méně, než očekávali, protest byl podle nich ukraden protivládními skupinami, a velká část se proto vrátila domů ještě před hlavní demonstrací. „Ať už to bylo jakkoliv, tak vždy se na tyto akce navážou lidé, kteří tam vůbec nemají co dělat. Myslím, že motto pondělní demonstrace bylo podobné jako máme my, a myslím si, že my v těch všech snahách zemědělců, které jsou stejné, pokračujeme,“ vrátil se k pondělku Vlastimil Vaněk.

Omezení běžného provozu

Protestní jízda zemědělské techniky částečně narušila běžný provoz. Strach z toho ale Vaněk neměl. „Vůbec se nebojím, že bychom veřejnost nějak popudili. Kdo to víc sleduje, tak musí uznat, že se musíme nějak ozvat. Jsme čeští zemědělci, chceme vyrábět české potraviny, starat se o krajinu a normálně podnikat,“ nastínil Vaněk.

K protestujícím zemědělcům na Jihlavsku se dnes dopoledne přidali i jejich kolegové na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku, Třebíčsku a Žďársku. 

„Nejsme žádní proruští švábové." 

Jedním z účastníků dnešního protestního dopoledne byl třeba zemědělec Vladimír Svoboda, který do krajského města Vysočiny přijel z Telče. „Dnes jsem tady, protože jsem intenzivní zemědělec a panu Fialovi (předsedovi vlády, pozn. autora) bych chtěl vzkázat, že nejsme žádní proruští švábové. Že jsme pracovití a slušní zemědělci z Vysočiny. Provozujeme jak živočišnou, tak i tu rostlinnou výrobu. A v naší firmě ještě myslivost,“ řekl dnes redakci Drbny Vladimír Svoboda. A srovnal přístup českých protestujících zemědělců s těmi v zahraničí. „My jsme slušní, my na silnicích jedeme pokorně. V cizině je to daleko agresivnější,“ porovnal zemědělec z Telče. 

Se svým strojem dnes na jízdu přijel i zemědělec ze Ždírce, který si nepřál uvést své jméno. „Proč jsem dnes tady? Nelíbí se mi, co vláda dělá. Jak nám furt hází klacky pod nohy. Samé zákazy, příkazy a omezení." Další oslovení zemědělci se na diktafon ani mimo něj k protestům vyjadřovat nechtěli, a to ani pod příslibem anonymity. 

Kolona zemědělecké techniky o půl desáhé opustila brány zmíněné jihlavské společnosti a vydala se směrem na Znojmo. Řidiči traktorů a nákladních aut jeli rychlostí kolem třiceti kilometrů za hodinu. Mezi traktory byly ale poměrně velké rozestupy, takže provoz byl poměrně plynulý. 

Podpora zemědělcům 

Redakce Drbny se kolem desáté hodiny z průmyslové zóny přesunula ke kruhovému objezdu u Ráje.

Zde na kolonu zemědělské techniky čekala dvojice žen, která má k zemědělství blízký vztah. „Čekáme tu proto, že jdeme podpořit zemědělce. Chceme sdílet to, aby si lidé uvědomili, co se v dnešní době děje. Aby se všichni probudili. Takhle už to dál nepůjde. Chceme, aby se vláda už do toho nějak obula. Aby tlačila na Brusel. Zemědělci to už takto nedávají spoustu let," svěřila se Drbně Ilona Oberreiterová, která bydlí na Jihlavsku, a jak prozradila, i ona sama pracovala v zemědělství.

Monice Oberreiterové se nelíbí, že například brambory kupují velkoobchody za minimální cenu a cena pro koncového zákazníka je pak velmi vysoká. „Tohle mi hodně vadí. A vláda s tím nepotřebuje nic dělat, protože vlastně z toho má DPH. Čím vyšší tam bude navýšení ceny, tím víc jde do státního rozpočtu." 

Na zmiňovanou pondělní demonstraci do Prahy zavítal zemědělec Roman Jakoubek, který je ředitelem DV Batelov. Dnes už se tedy do protestních jízd na Vysočině nezapojil. „Důvodem je to, že jsem již byl na pondělní stávce v Praze. S dnešní protestní akcí ale souhlasím, ale do Jihlavy nepojedu, protože se moje technika účastnila zmíněné demonstrace v pondělí. Ať se dnes zapojí i ostatní kolegové zemědělci," vyjádřil se pro Drbnu Roman Jakoubek. 

Bojuji za změnu, ujistil ministr Výborný 

Účastníci dnešních protestních jízd opakovaně zmiňovali současnou vládu. K aktivitám zemědělců se vyjádřil také ministr životního prostředí Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ten na sítí X zemědělce ujistil, že usiluje o změnu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky protest, jízda, zemědělec, EU, nesouhlas, vláda, Jihlava, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stop byrokracii, už toho máme dost! Na protestní jízdu se dnes vydali i zemědělci z Jihlavska | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.