Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Protestu zemědělců v Praze se z Vysočiny zúčastní 50 strojů a několik set lidí

Do čtvrteční protestní jízdy zemědělců v Praze se z Vysočiny zapojí okolo 50 kusů techniky. Na chystanou demonstraci tam z každého z pěti okresů pojede nejméně 100 lidí. Po úterním jednání zástupců krajské agrární komory a Zemědělského svazu v kraji to řekla Eva Kincová, ředitelka žďárské agrární komory. Jak uvedla, přímo v kraji by se podle dosavadních dohod ve čtvrtek protestovat nemělo.

Žďárská komora teď na Vysočině funguje i v pozici krajské agrární komory. Zemědělci v kraji podle Kincové podporují požadavky velkých zemědělských organizací, které rozhodly o čtvrtečním protestu v pondělí. Uvedla, že důvodem podpory je špatná ekonomická situace zemědělců způsobená špatnou vládní politikou.

Zemědělské stroje pojedou ve čtvrtek do Prahy z okresů Havlíčkův Brod a Pelhřimov, odkud je to z Vysočiny nejblíž. Přidá se i Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové na Havlíčkobrodsku.

Byrokratická zátěž a dovoz plodin z Ukrajiny 

„Zúčastníme se určitě. Jak traktory, tak, myslím si, že bude dost lidí od nás i před úřadem vlády," řekl předseda představenstva Aleš Málek. Vadí mu mimo jiné velká byrokratická zátěž v zemědělství, bezcelní dovozy plodin z Ukrajiny, za nerovné považuje nynější nastavení podmínek mezi malými a středními podniky. Zemědělská společnost v Havlíčkově Borové hospodaří na 1500 hektarech zemědělské půdy a chová 1100 kusů skotu.

Představitelé zemědělských organizací zdůvodnili svolání protestu tím, že slíbenou pomoc od vlády považují za nedostatečnou. Žádají například podpořit zaměstnanost na venkově, vrátit zdanění půdy na úroveň před vládním konsolidačním balíčkem, případně nedanit evropské provozní dotace. Dalším požadavkem je, aby vláda aktivně hájila zájmy českých zemědělců v souvislosti s obchodní dohodou s Ukrajinou.

Hlavní zemědělské organizace se podílely také na akci 22. února, která byla součástí celoevropských protestů zemědělců proti politice Evropské unie. Na hlavních silnicích Vysočiny zpomalovalo dopravu dvě hodiny přes 400 traktorů a jiných zemědělských strojů.

Protestní jízda na Jihlavsku 

Například v Jihlavě z areálu společnosti ZZN Jihlava vyjelo kolem třiceti traktorů, traktorů s přívěsy a nákladních aut. Techniku zdobily nápisy jako třeba Stop byrokracii! Už toho máme dost! Evropo, vzpamatuj se. V rámci celého kraje na silnice vyjelo kolem tří stovek techniky. 

Na silnicích po celé zemi je dnes k vidění více zemědělské techniky. Souvisí to s celoevropským protestem zemědělců. Do protestní jízdy se dnes dopoledne zapojili také zemědělci z Vysočiny. V rámci celého kraje na silnice vyjelo kolem tří stovek...

„Dnešní politika EU je vyloženě antizemědělská. A to, co provádí Brusel, je katastrofa,“ řekl před dvěma týdny redakci Drbny Vlastimil Vaněk z OKresní agrární komory Jihlava. Aktuální opatření, jako je Green deal, to jsou podle Vaňka vyloženě likvidační záležitosti. „Tlačíme na to, aby se ta opatření ne třeba zrušila, ale aby se aspoň upravila tak, aby to bylo pro naše zemědělce výhodné."

Jedním z účastníků protestního dopoledne ve čtvrtek 22. února byl třeba zemědělec Vladimír Svoboda, který do krajského města Vysočiny přijel z Telče. „Dnes jsem tady, protože jsem intenzivní zemědělec a panu Fialovi (předsedovi vlády, pozn. autora) bych chtěl vzkázat, že nejsme žádní proruští švábové. Že jsme pracovití a slušní zemědělci z Vysočiny. Provozujeme jak živočišnou, tak i tu rostlinnou výrobu. A v naší firmě ještě myslivost,“ řekl Jihlavské Drbně zemědělec Vladimír Svoboda.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky protest, zemědělství, vláda, demonstrace, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protestu zemědělců v Praze se z Vysočiny zúčastní 50 strojů a několik set lidí | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.