<

Aktuálně

Muž chtěl telefonní číslo na prezidenta. To nedostal, navíc skončil na záchytce více...

Na Vysočině dokončují silničáři rozmisťování sněhových zábran, sypače už jezdily více...

Kiosky na sjezdovkách kontrolovali hygienici, největší problémy byly s čistotou nádobí. Padaly pokuty

Autoři | Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Hygienici na Vysočině se během ledna zaměřili na kontroly občerstvení na sjezdovkách. Z celkových výsledků vyplynulo, že nebyla shledána závažná pochybení. Problémy byly hlavně s čistotou nádobí, chyběly třeba i informace o obsažených alergenech.

Hygienici zjišťovali dodržování provozní hygieny, osobní hygieny obsluhujícího personálu, způsob nakládání s potravinami a vydávání hotových pokrmů a nápojů i plnění informační povinnosti provozovatelů. Bylo také kontrolováno používání jednorázových obalů na nápoje bez obsahu zakázaných plastů.

Kontroly na Jihlavsku 

Na Jihlavsku hygienici obešli stravovací zařízení u tří sjezdovek. „V jednom případě jsme odhalili, že vratné nádobí nebylo udržováno v čistotě, nebylo dobře umyté, případně vyleštěné. Na kávových šálcích a miskách byly například zaschlé kávové skvrny a drobečky. Plocha, na které stál kotlík s polévkou, byla špinavá. V zásobníku na příbory i kotlíku byla zaschlá tekutina a drobky. Provozovateli byla udělena bloková pokuta,“ popisuje Pavla Musilová z jihlavského oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HVaPBU)

Kontroly na Žďársku, Pelhřimovsku a Havlíčkobrodsku 

Na Žďársku proběhla kontrola na třech sjezdovkách. „Jeden z provozovatelů byl sankcionován, protože v místě prodeje pokrmů a nápojů nebyla viditelně zpřístupněna informace o přítomnosti látek způsobujících alergie, i když podávané pokrmy alergeny obsahovaly. V ostatních případech, pokud se vyskytly drobnější nedostatky, byly s provozovateli řešeny na místě domluvou a obratem odstraněny,“ říká Jana Krupková, vedoucí oddělení HVaPBU Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Pelhřimov.

„Na Pelhřimovsku bylo zkontrolováno jedno bistro poskytující občerstvení pro lyžaře. Tady jsme zjistili, že v chladicím zařízení chybí teploměr. Ten má význam pro kontrolu správně nastavené teploty k uložení potravin. Pochybení bylo napraveno obratem. V okrese Havlíčkův Brod byly kontrole podrobeny dvě provozovny. V jednom místě nebylo poskytováno občerstvení. Ve druhém případě kontrola neodhalila žádné nedostatky,“ doplnila k dalším kontrolám Jana Krupková.

Jak dodala mluvčí krajské hygienické stanice Vysočiny Jana Böhmová, občerstvení u lyžařských vleků a lanovek na Vysočině fungují povětšinou již mnoho let a jejich činnost zajišťují jejich provozovatelé. Snaží se, aby bylo z hygienického hlediska vše v pořádku. Z těchto důvodů jsou zjištěná pochybení spíše drobnějšího charakteru. „Vždy je nutné, aby provozovatel svůj personál, například brigádníky, náležitě poučil, jak udržovat vše v čistotě a pořádku. Jaká pravidla je třeba na pracovišti, kde se manipuluje s potravinami a nápoji, dodržovat. Tím se vyhne nedostatkům a případným pokutám,“ uvádí Petr Soustružník, vedoucí oddělení HVaPBU Jihlava a Třebíč.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky kontrola, hygiena, občerstvení, sjezdovka, skiareál, lyžování, Kraj Vysočina

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.