Hygienici na Vysočině se během ledna zaměřili na kontroly občerstvení na sjezdovkách. Z celkových výsledků vyplynulo, že nebyla shledána závažná pochybení. Problémy byly hlavně s čistotou nádobí, chyběly třeba i informace o obsažených alergenech.
Hygienici zjišťovali dodržování provozní hygieny, osobní hygieny obsluhujícího personálu, způsob nakládání s potravinami a vydávání hotových pokrmů a nápojů i plnění informační povinnosti provozovatelů. Bylo také kontrolováno používání jednorázových obalů na nápoje bez obsahu zakázaných plastů.
Na Jihlavsku hygienici obešli stravovací zařízení u tří sjezdovek. „V jednom případě jsme odhalili, že vratné nádobí nebylo udržováno v čistotě, nebylo dobře umyté, případně vyleštěné. Na kávových šálcích a miskách byly například zaschlé kávové skvrny a drobečky. Plocha, na které stál kotlík s polévkou, byla špinavá. V zásobníku na příbory i kotlíku byla zaschlá tekutina a drobky. Provozovateli byla udělena bloková pokuta,“ popisuje Pavla Musilová z jihlavského oddělení hygieny výživy a předmětů běžného užívání (HVaPBU)
Na Žďársku proběhla kontrola na třech sjezdovkách. „Jeden z provozovatelů byl sankcionován, protože v místě prodeje pokrmů a nápojů nebyla viditelně zpřístupněna informace o přítomnosti látek způsobujících alergie, i když podávané pokrmy alergeny obsahovaly. V ostatních případech, pokud se vyskytly drobnější nedostatky, byly s provozovateli řešeny na místě domluvou a obratem odstraněny,“ říká Jana Krupková, vedoucí oddělení HVaPBU Žďár nad Sázavou, Havlíčkův Brod a Pelhřimov.
„Na Pelhřimovsku bylo zkontrolováno jedno bistro poskytující občerstvení pro lyžaře. Tady jsme zjistili, že v chladicím zařízení chybí teploměr. Ten má význam pro kontrolu správně nastavené teploty k uložení potravin. Pochybení bylo napraveno obratem. V okrese Havlíčkův Brod byly kontrole podrobeny dvě provozovny. V jednom místě nebylo poskytováno občerstvení. Ve druhém případě kontrola neodhalila žádné nedostatky,“ doplnila k dalším kontrolám Jana Krupková.
Jak dodala mluvčí krajské hygienické stanice Vysočiny Jana Böhmová, občerstvení u lyžařských vleků a lanovek na Vysočině fungují povětšinou již mnoho let a jejich činnost zajišťují jejich provozovatelé. Snaží se, aby bylo z hygienického hlediska vše v pořádku. Z těchto důvodů jsou zjištěná pochybení spíše drobnějšího charakteru. „Vždy je nutné, aby provozovatel svůj personál, například brigádníky, náležitě poučil, jak udržovat vše v čistotě a pořádku. Jaká pravidla je třeba na pracovišti, kde se manipuluje s potravinami a nápoji, dodržovat. Tím se vyhne nedostatkům a případným pokutám,“ uvádí Petr Soustružník, vedoucí oddělení HVaPBU Jihlava a Třebíč.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.