Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Odmítnuté vážení se nevyplácí. Řidiči přetížených kamionů vloni na Vysočině dostávali vysoké pokuty

Hlavně na dálnici D1, ale i na silnicích nižších tříd jsou k vidění policisté ze speciálního týmu zvaného Kamion. Během roku 2023 se ve velké míře věnovali důkladným kontrolám kamionů, speciálně se zaměřovali na řidiče, kteří převáželi dřevo. A k tomu se věnovali i kontrolám přetížených nákladních vozidlům kategorie N1 - nákladní vozidla do 3,5 tuny- a nadrozměrným přepravám po dálnici D1 a pozemních komunikacích v Kraji Vysočina.

„V průběhu loňského roku policisté zařazeni do speciálního týmu „Kamion“ uskutečnili celkem 2 194 silničních kontrol zaměřených na nákladní a osobní silniční dopravu. Zahraničním dopravcům pak uložili 118 kaucí za porušení ustanovení zákona o silniční dopravě v celkové výši téměř 2,9 milionu korun. V oblasti kontroly nákladní a osobní silniční dopravy bylo v loňském roce rovněž uloženo řidičům 293 pokut v příkazním řízení v částce 459 200 korun a dalších 175 porušení ze strany dopravců bylo oznámeno k řešení příslušnému správnímu orgánu,“ shrnula policejní mluvčí Dana Čírtková.

Speciální tým zvaný Kamion je složený z policistů z Dálničního oddělení ve Velkém Beranově, oddělení silničního dohledu a z dopravních inspektorátů ze všech pěti územních odborů.

Stále častější důkladné kontroly v uplynulém roce byly reakcí na vážné dopravní nehody, které se staly loni v našem kraji.

Kontroly byly důkladné 

Jak ujišťuje mluvčí Čírtková, všechny provedené kontroly v souvislosti s nedodržováním stanovených hmotností byly ze strany policistů velmi důkladné.

„Zaměřili jsme se na kontrolu dokladů k vozidlu a převáženému nákladu, kontrolu nejvyšší povolené hmotnosti silničního vozidla, kontrolu největší povolené hmotnosti na nápravu a na skupinu náprav silničního vozidla, další hmotnostní poměry vozidla a kontrolu největších povolených rozměrů vozidla a jízdních souprav – zejména výšku a délku soupravy a nákladu. Policisty zajímal také technický stav vozidel, stejně jako zdali je dobře a dostatečně upevněný a uložený převážený náklad, dále zda řidiči před vjezdem na pozemní komunikaci vozidlo nebo jízdní soupravu očistili, tak aby neznečišťovala pozemní komunikaci,“ jmenuje Čírtková.

Vlastní i půjčené kontrolní váhy 

V roce 2023 policie na silnicích Kraje Vysočina provedla u 900 vozidel nízkorychlostní kontrolní vážení. K tomu použila vlastní kontrolní váhy, případně spolupracovala s mobilními expertními jednotkami Centra služeb pro silniční dopravu.

„Celkem bylo zjištěno 619 porušení, jednalo se o překročení stanovených hmotnostních limitů, překročení stanovených rozměrů nebo odmítnutí na výzvu podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení,“ jmenuje dále Čírtková.

Firma zariskovala a převážela obří jeřáb vcelku. Řidič odmítl vážení a u Řehořova dostal pokutu 100 tisíc

Pokutu ve výši 100 tisíc korun dostal v pátek 6. října odpoledne řidič jízdní soupravy, která převážela objemný jeřáb. Vozidlo s českou registrační značkou zaujalo policisty z dálničního oddělení ve Velkém Beranově, všimli si ho na 136. kilometru...

Většina prohřešků byla vyřešena na místě uložením pokuty, těch padlo celkem 600 a celková částka se dostala na zhruba 5,8 milionu korun. V případě provozovatelů vozidel policejní hlídky zadokumentovaly a oznámily k řešení příslušnému správnímu orgánu celkem 418 porušení. Kromě toho policisté uložili také 139 kaucí za porušení ustanovení zákona o pozemních komunikacích v celkové výši přesahující 2 129 000 korun.

Co ukládá zákon? 

„Při kontrolách hmotnostních limitů vozidel a jízdních souprav jsme se loni setkávali s nekázní řidičů. V nejčastějších případech to bylo přetížení vozidel nebo jízdních souprav, překročení stanovených rozměrů, zejména výšky a dále nesprávně zajištěných nákladů. Řešili jsme rovněž situace, kdy se řidič na výzvu policisty odmítl podrobit kontrolnímu vážení a při kontrole odmítl najet s vozidlem na nízkorychlostní kontrolní váhy, což mu ukládá zákon,“ uvedl David Jirák, vedoucí odboru služby dopravní policie na Vysočině, podle něhož v roce 2023 65 řidičů toto vážení odmítlo, za což padaly pokuty v maximální možné výši.

Řidič je povinen v souladu s příslušným ustanovením zákona o pozemních komunikacích, na výzvu policisty podrobit vozidlo nízkorychlostnímu kontrolnímu vážení, kdy zajížďka, včetně cesty zpět, nesmí být delší než šestnáct kilometrů. Za odmítnutí – neuposlechnutí výzvy podrobit vozidlo nebo jízdní soupravu nízkorychlostnímu vážení jsou policisté oprávněni v souladu s příslušným ustanovením zákona o pozemních komunikacích uložit pokutu v příkazním řízení až do výše 100 tisíc korun.

„Velmi důkladné kontroly zaměřené na dodržování všech právních předpisů ze strany řidičů užitkových a nákladních vozidel probíhají v našem kraji v rámci mimořádných dopravně bezpečnostních akcí a v rámci běžného výkonu služby policejních hlídek odboru služby dopravní policie téměř denně a budou se stejnou intenzitou pokračovat i v letošním období. Bude to jedna z priorit odboru služby dopravní policie v rámci Vysočiny,“ doplnil David Jirák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR | Zdroj Policie ČR

Štítky kontrola, vážení, kamion, přetížený, váha, policie, 2023, Vysočina

Odmítnuté vážení se nevyplácí. Řidiči přetížených kamionů vloni na Vysočině dostávali vysoké pokuty | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.