Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

PŘEHLED: Letošní Den architektury se na Vysočině zaměří na Santiniho stavby i mosty v Jihlavě

Festival Den architektury se na Vysočině na přelomu září a října zaměří na dílo představitele barokní gotiky Jana Blažeje Santiniho - Aichla, od jehož úmrtí v prosinci uplyne 300 let. Prohlídky Santiniho staveb budou ve Žďáru nad Sázavou, Želivě a Humpolci. V Jihlavě odborníci ukážou mosty a lávky a v Lipnici nad Sázavou proměnu přes sto let staré trafostanice na obytný prostor. Další akce budou v Náměšti nad Oslavou a Třebíči, za organizátory festivalu sdělila Silvie Marková.

Den architektury nabídne mezi 29. zářím až 5. říjnem přes 400 zdarma přístupných akcí v Česku i na Slovensku. Festival se tentokrát zaměří na výjimečná konstrukční řešení, a to jak v historické architektuře, industriální architektuře, tak u staveb 20. a 21. století.

Na Vysočině bude nejbohatší program 30. září. V Jihlavě se o výklad ke konstrukčnímu řešení mostů a lávek při procházce u řeky postará ateliér UNArchitekti. V Lipnici nad Sázavou se otevře trafostanice z roku 1913, která nyní slouží jako obytný prostor. V Náměšti nad Oslavou se festival poslední zářijový den zaměří na bývalou tkalcovnu. Po interiérech unikátní poválečné průmyslové stavby zájemce provede historik architektury Jan Zikmund.

Dílo barokního architekta Santiniho ve Žďáru nad Sázavou přiblíží 30. září historik umění Jiří Kroupa a architekt Jiří Uran Vítek. V želivském klášteře, kde Santini přestavěl kostel Narození Panny Marie, budou prohlídky 30. září i 1. října.

Ve Žďáru nad Sázavou bude 3. října přednáška o technologii 3D tisku z betonu tamní firmy ICE Industrial Services. Vycházka po stopách Santiniho v Humpolci bude následovat 4. října. O den později se lidé mohou s architektem Tomášem Rusínem ze studia RAW projít po opraveném Karlově náměstí v Třebíči.

Festival Den architektury bude potřinácté, připravuje ho spolek Kruh s lokálními organizacemi a iniciativami. Vstup na akce je zdarma, v některých případech je potřeba s ohledem na kapacity rezervace. Program je na webu.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lenka Dvořáková

Štítky zábava, architektura, program, prohlídka, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

PŘEHLED: Letošní Den architektury se na Vysočině zaměří na Santiniho stavby i mosty v Jihlavě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.