Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vysočina bude mít pět nových naučných stezek. Připomenou někdejší železárny i spisovatele Haška

Na Vysočině přibude pět naučných stezek. Připomenou i někdejší železárny v Kadově, historii židovského osídlení v Habrech a spisovatele Jaroslava Haška, který zemřel před 100 lety v Lipnici nad Sázavou. Obcím na tyto stezky přispěje kraj z letošního dotačního programu zaměřeného na zlepšování infrastruktury cestovního ruchu. Rozdělení peněz v programu schválilo krajské zastupitelstvo.

V dotačním programu kraj dělil celkem 1,5 milionu korun mezi 26 projektů, na naučné stezky z nich bude přes 350 tisíc korun.

Panely naučné stezky věnované Jaroslavu Haškovi budou rozmístěné u cesty, po níž šel spisovatel z vlakového nádraží ve Světlé nad Sázavou do Lipnice nad Sázavou. Na stezku dostane světelská radnice od kraje dotaci 58 tisíc korun, celkové náklady budou okolo 120 tisíc korun.

Stezka vznikne ve spolupráci s Dolním Městem, Lipnicí nad Sázavou a havlíčkobrodským Muzeem Vysočiny. „Bude to sedm panelů, čtyři budou na území Světlé, jeden panel bude v Dolním Městě a dva na území Lipnice," řekl světelský místostarosta Tomáš Rosecký (nestraník). Stezka bude dokončená do 19. srpna, kdy se uskuteční pochod připomínající Haškovu cestu na Lipnici v srpnu 1921. Bude to jedna ze závěrečných akcí letošních oslav Haškových kulatých výročí - 140 let od narození a 100 let od jeho úmrtí.

Obec Ořechov na Žďársku dostala 100 tisíc korun na naučnou stezku Ronov. „Máme co ukázat," řekla starostka Petra Slámová (bezpartijní). První informační tabule budou rozmístěné v místní části Ronov, kde je bývalá tvrz a kaple svatého Antonína Paduánského z roku 1680. V dalších etapách má obec v plánu stezku rozšiřovat.

Židovská historie 

Kadov na Žďársku upozorní naučnou stezkou s pěti panely na někdejší železárny, které v 19. století patřily k největším na Moravě. Hutě už nestojí, ale dochovaly se jejich výrobky, mimo jiné kříže na hřbitovech. Na naučnou stezku už má obec vybraného výrobce panelů, grafika i historika, který dodá potřebné materiály. Uvedl to starosta Jiří Lausch (nestraník). Stezku by obec chtěla otevřít letos na podzim, od kraje na ni dostane 33 900 korun.

Někdejší židovské osídlení bude připomínat naučná stezka, již připravuje město Habry na Havlíčkobrodsku, od kraje dostane 64 600 korun. V Habrech je také židovský hřbitov, který se postupně opravuje.

Město Třebíč dostane podle webu kraje 100 tisíc korun na naučnou stezku na Hrádku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pasja1000 / pixabay

Štítky naučná, stezka, turistika, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina bude mít pět nových naučných stezek. Připomenou někdejší železárny i spisovatele Haška | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.