Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

FOTO: Krajští hygienici kontrolovali školní jídelny, padaly pokuty. Zjistili prošlé potraviny i přesolená jídla

Dvaatřicet sankcí museli rozdat hygienici na Vysočině (KHSV), kteří se v době od 1. září 2022 do 1. března 2023 zaměřili na kontroly školních kuchyní a ostatních provozoven, které zajišťují stravování dětí. Kontrolám podrobili celkem 190 takových provozoven.

Hygienici v uvedeném období navštívili školní jídelny, školní vývařovny, výdejny, školní kantýny a provozovny ostatních stravovacích služeb pro děti. To jsou například dětské skupiny, živnosti péče o dítě do tří let věku a podobně.

„Mezi nejčastěji zjištěné závady patřilo nedodržení doby spotřeby potravin. Dalším pochybením bylo křížení vykonávaných činností, čímž nebyla zajištěna ochrana potravin a pokrmů před kontaminací. Často nebyla zajištěna sledovatelnost potravin, tedy chyběly doklady o jejich původu. V některých případech jsme zjistili, že provozovatel nedodržuje či nemá vůbec zavedeny postupy založené na zásadách HACCP, což je soubor preventivních opatření uplatňovaných před výrobou, v průběhu i po skončení výroby pokrmů. Od začátku roku 2023 byla již ve třech školních jídelnách nařízena likvidace většího množství potravin s prošlým datem spotřeby,“ informuje o výsledcích několikaměsíčních kontrol Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV.

Pochybení v označení potravin 

Mnohdy nebyly řádně označeny rozpracované pokrmy, polotovary nebo soukromé potraviny, uložené ve stravovacích prostorách. Provozovatelé stravování pro děti jsou hygieniky také upozorňováni na povinnost správného značení zamrazovaných pokrmů a polotovarů.

Přesolená jídla 

Hygienici na Vysočině se také zaměřují na to, kolik soli obsahují jídla, jež konzumují dětští strávníci. „Průběžně při kontrolách také zjišťujeme obsah soli v pokrmech školního stravování. Ve druhé polovině roku 2022 jsme provedli 10 kontrol, od ledna do března letošního roku již 20 kontrol. Ze 30 odebraných vzorků 16 vykazovalo vysokou koncentraci soli a v 11 vzorcích byla zjištěna zvýšená koncentrace soli. Pouze tři vzorky splnily doporučené množství soli pro dětské strávníky,“ uvádí ředitelka Hodačová.

Bohužel se v praxi stravovacích zařízení pro děti ukazuje, že je-li přesolená polévka, pak i hlavní chod je slanější, než by měl být. Dítě tedy přijme jen konzumací oběda množství soli, které je doporučené na celý den, v některých případech ještě daleko více.

Kontrola obsahu soli v polévce pro děti, zdroj: KHSV 

„Pokud děti přivykáme na slanou chuť, velmi těžko se tohoto zlozvyku později zbavují. Přitom nadměrný příjem soli negativně působí na lidské zdraví. Způsobuje vysoký krevní tlak, který nese riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Zvýšeným vylučováním vápníku močí vzniká osteoporóza. Příjem přesoleného jídla může být příčinou karcinomu žaludku,“ upozorňuje na případná zdravotní rizika Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Pozor na ochucovadla 

Dalším problémem ve stravování nejen u dětí jsou používaná dochucovadla. Krajští hygienici pracovníkům školních jídelen při kontrolách průběžně doporučují sledovat jejich složení a vyhýbat se těm s vysokým obsahem soli.

„Pokud k doplnění chuti pokrmu použijí potravinu, která sůl již obsahuje (např. česneková pasta), je třeba ponížit o toto množství další přidávanou sůl. Častou chybou při dochucování vařeného pokrmu je solení tak zvaně od oka, proto hygienici radí odměřovat sůl pomocí odměrek,“ podotkla na závěr mluvčí KHSV.

Ohodnoť článek

Foto KHSV

Štítky kontrola, hygiena, hygienik, stravování, jídelna, vývařovna, škola, dítě, KHSV

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Krajští hygienici kontrolovali školní jídelny, padaly pokuty. Zjistili prošlé potraviny i přesolená jídla | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.