Počasí dnes18 °C, zítra17 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Počet cizinců na Vysočině se loni víc než zdvojnásobil. Přispěli k tomu uprchlíci z Ukrajiny

Počet cizinců na Vysočině se loni meziročně více než zdvojnásobil, přispěli k tomu uprchlíci po ruské invazi na Ukrajinu. Ke konci roku žilo v kraji 30 840 cizinců. Ukrajinců bylo mezi nimi 71 procent, další dvě nejpočetnější skupiny tvořili Slováci a Vietnamci. Přes meziroční nárůst byl na území Vysočiny v závěru roku 2022 třetí nejnižší počet cizinců mezi kraji v Česku. Méně jich žilo jen v Olomouckém a Zlínském kraji. Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Ke konci roku 2021 bylo na Vysočině 13 941 cizinců, loni jich přibylo 16 899. S příchodem válečných uprchlíků se zvýšilo zastoupení žen. Zatímco předloni představovaly 40,3 procenta z celkového počtu cizinců v kraji, koncem loňského roku jejich podíl stoupl na 50,5 procenta.

Nejvíc cizinců v Česku bylo ke konci minulého roku v Praze, kde jich bylo evidováno 346 306. Nejméně cizinců, 26 555, se zdržovalo ve Zlínském kraji. Statistici to uvedli s odkazem na předběžné údaje Ředitelství služby cizinecké policie.

Na půlmilionové Vysočině se cizinci loni na celkovém počtu obyvatel podíleli 6,1 procenta, mezi kraji to byl čtvrtý nejnižší podíl. V Česku tento podíl podle statistiků v průměru představuje 10,6 procenta.

Téměř třetina cizinců na Jihlavsku 

Ukrajinci loni tvořili 71,1 procenta cizinců v Kraji Vysočina. Druhou nejpočetnější skupinou byli Slováci, jichž bylo 7,3 procenta, následovali občané Vietnamu se čtyřprocentním podílem na celkovém počtu cizinců v kraji. Na Vysočině žijí také stovky státních příslušníků Mongolska, Rumunska nebo Bulharska.

Téměř třetina cizinců na Vysočině se loni zdržovala v okrese Jihlava, bylo to 10 069 lidí. Druhý nejvyšší meziroční nárůst počtu cizinců mělo Pelhřimovsko, následovalo Žďársko. Nejméně lidí z jiných zemí, 3960, pobývalo na Třebíčsku.

Za cizince jsou v Česku považováni lidé s jiným než českým státním občanstvím, bez státního občanství a také s více občanstvími, z nichž žádné není státním občanstvím ČR. Data se netýkají osob s platným azylem.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto fugas3/pixabay

Štítky demografie, cizinci, ČSÚ, 2022, uprchlík, Ukrajina, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet cizinců na Vysočině se loni víc než zdvojnásobil. Přispěli k tomu uprchlíci z Ukrajiny | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.