Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Málo zubařů, umístění uprchlíků, zrušená dopravní spojení. Na krajský úřad Vysočiny vloni přišlo pět petic

Krajský úřad Vysočiny přišel se statistikou za rok 2022, která mapuje počet stížností a také petic, jež byly na úřad doručeny. U stížností šlo ve srovnání s rokem 2021 o pokles, naopak petic bylo rovnou pět. Přitom v roce 2021 nebyla podána žádná.

Na úřad bylo v loňském roce doručeno celkem 111 stížností, v roce 2021 jich bylo o 38 více. „Všech 5 peticí bylo doručeno hejtmanovi Kraje Vysočina," informovala v tiskové zprávě Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Zubaři, doprava, uprchlíci 

První petice se týkala požadavku na řešení nedostatku zubních lékařů na Vysočině. Uvedená petice byla vyřízena ve stanovené lhůtě, pisatelům byl postup ve věci vysvětlen dopisem hejtmana. „Ve druhé petici se petenti obrátili na hejtmana Kraje Vysočina ve věci nesouhlasu s plánovanou variantou obchvatu obce Obrataň. Vzhledem k tomu, že k jejímu vyřízení nebyl příslušný žádný z orgánů Kraje Vysočina, byla tato petice postoupena k vyřízení orgánu příslušnému, tj. na Ředitelství silnic a dálnic - Správa Jihlava, Kosovská 10a, 586 01 Jihlava," dodává Svatošová ke druhé zaslané petici.

Petice

Každý má právo sám nebo společně s jinými obracet se na státní orgány se žádostmi, návrhy a stížnostmi ve věcech veřejného nebo jiného společného zájmu, které patří do působnosti těchto orgánů. 

Petice musí být písemná a musí být pod ní uvedeno jméno, příjmení a bydliště toho, kdo ji podává; podává-li petici petiční výbor, uvedou se jména, příjmení a bydliště všech členů výboru a jméno, příjmení a bydliště toho, kdo je oprávněn členy výboru v této věci zastupovat.

Neexistuje žádný univerzální formulář pro podání petice. 

Zdroj: Ministerstvo vnitra ČR 

Třetí a čtvrtá petice se týkala dopravní obslužnosti, její autoři v ní požadovali obnovení autobusového spojení mezi Velkou Bíteší a obcí Košíkov a také obnovení přímé autobusové linky 600120, Ledeč n/Sáz. – Praha a zpět, která byla zrušena od 1. 9. 2022.  „V poslední páté petici byl vyjádřen nesouhlas s umístěním uprchlíků se specifickými potřebami v areálu vojenského rekreačního zařízení v obci Kramolín," dodává Svatošová. 

Méně stížností 

Ve srovnání s rokem 2021 bylo vloni na krajský úřad doručeno o 38 stížností méně, celkem tedy 111, a to na výkon přenesené i samostatné působnosti.

Méně žádostí o čtyři, tedy celkově tři, byl na stav dopravních komunikací, o jednu se snížil i počet stížností v oblasti dopravní obslužnosti na celkově 24 podání. Z nich bylo pouze sedm důvodných. Dále se výrazně snížil počet stížností na pracovněprávní vztahy u příspěvkových organizací kraje z osmi na dvě, a obě stížnosti byly shledány jako nedůvodné. Podle krajské statistiky se rovněž snížil počet stížností na zařízení sociální péče, naopak se mírně, v řádu jednotek, zvýšil počet stížností v oblasti školství. „Oproti roku 2021 se stížnosti dotkly i oblasti bytové politiky, ochrany životního prostřední nebo vodního hospodářství. Naopak v oblasti hospodaření s majetkem kraje neeviduje krajský úřad za loňský rok ani jednu stížnost. Podotýkám, že tato čísla se týkají výkonu samostatné působnosti orgánů kraje, tj. stížností vyřizovaných podle pravidel rady kraje,“ upřesnila Vlasta Smolíková, vedoucí krajského oddělení vnitřní kontroly.

Podle pravidel rady kraje bylo zaevidováno celkem 68 stížností, z toho 49 stížností bylo přímo šetřeno a vyřízeno orgány kraje, z nich pouze 16 stížností bylo důvodných nebo částečně důvodných. Dalších 11 případů bylo postoupeno k vyřízení jinému subjektu z důvodu nepříslušnosti k šetření a dvě stížnosti byly zaslány orgánům kraje pouze na vědomí.

Oznámení od anonymů 

„V roce 2021 bylo na krajský úřad doručeno 17 anonymních oznámení, v loňském roce to bylo 19. Z toho 10 oznámení bylo prověřováno a čtyři z nich shledány jako stížnosti důvodné,“ doplnila Vlasta Smolíková. V roce 2022 bylo doručeno pět podání upozorňujících na možné korupční jednání, z toho čtyři podání byla anonymní. Ve dvou případech byla anonymní podání pro nesrozumitelnost a nejasnost bez šetření odložena. „Zbylá tři podání (dvě anonymní podání a jedno s identifikovatelným oznamovatelem), na základě prošetření, neupozorňovala na možné korupční jednání zaměstnanců kraje zařazených do krajského úřadu a byla ve 2 případech odložena a v 1 případě byl pisatel informován o vyřízení svého podání," doplnila Svatošová. 

Celkem 27 stížností spadalo do kategorie stížností dle správního řádu a devět stížností bylo zařazeno podle zákona o zdravotních službách. Dále bylo orgánům kraje podáno sedm stížností dle zákona o svobodném přístupu k informacím.

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina. Ministerstvo vnitra ČR

Štítky petice, stížnost, úřad, kraj, 2022, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Málo zubařů, umístění uprchlíků, zrušená dopravní spojení. Na krajský úřad Vysočiny vloni přišlo pět petic | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.