Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Před 49 lety zemřel psychiatr Zdeněk Mysliveček. V rodném Pelhřimově žil necelý rok

Jedním z významných rodáků Pelhřimova je neurolog a také psychiatr, zároveň profesor Karlovy univerzity Zdeněk Mysliveček. Dnes je tomu přesně 49 let od jeho úmrtí.

Zdeněk Mysliveček se narodil v Pelhřimově 13. září 1881 jako druhé dítě tehdejšího c. k. komisaře Aloise Myslivečka a matce Marii. V šestnáctitisícovém městě se ale jeho rodina moc dlouho nezdržela. V roce 1882 se odstěhovali kvůli otcově práci do Mladé Boleslavi, a když bylo Myslivečkovi 8 let, tak natrvalo přesídlili do Prahy. Nejprve na Smíchov a po pěti letech se přemístili na Vinohrady.

Myslivečkova starší sestra Valérie Hachla-Myslivečková (1878-1968) byla českou designérkou, šperkařkou, malířkou a grafičkou.

V roce 1905 Mysliveček promoval na lékařské fakultě. Působil jako neurolog a psychiatr také v cizině a v letech 1919–1930 byl profesorem neurologie a psychiatrie na nově založené Univerzitě Komenského v Bratislavě. Od roku 1930 byl přednostou Psychiatrické kliniky a kromě válečných let byl profesorem psychiatrie na lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. V roce 1957 odešel do důchodu.

Zemřel v Praze 

Tento rodák z Pelhřimova zemřel v Praze 11. března 1974.

Neurolog a psychiatr Zdeněk Mysliveček byl zastáncem čistě fyziologicky a neurologicky pojaté psychiatrie a spíše odpůrcem psychologických a psychoanalytických směrů. Byl autorem řady celostátních vysokoškolských učebnic, publikoval v oblasti neurohistologie a neuropatologie, zabýval se také léčením alkoholismu a soudní psychiatrií.

Patřil mezi zakladatele české psychiatrie a jeho klinice v Kateřinské ulici říkají starší Pražané dosud „u Myslivečků".

Arnold Pick 

Na Vysočině se narodil ještě jedna kapacita v psychiatrii. Ve Velkém Meziříčí své dětství prožil Arnold Pick. Ten se narodil ve stejném roce jako Zdeněk Mysliveček.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LFUK | Zdroj ČTK, idnes.cz, florence.cz, wikipedia

Štítky rodák, psychiatr, neurologie, lékař, lékařství, výročí, úmrtí, Pelhřimov, Zdeněk Mysliveček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Před 49 lety zemřel psychiatr Zdeněk Mysliveček. V rodném Pelhřimově žil necelý rok | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.