Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vysočina chce mít fotovoltaické panely na třech objektech. Třeba na domově důchodců a na budově úřadu

Kraj Vysočina má v plánu osadit fotovoltaické panely na střechy domova důchodců ve Ždírci a jedné z budov krajského úřadu. S výrobou solární energie počítá také projekt na stavbu parkovacího domu u nemocnice v Třebíči. V součtu jde o záměry na fotovoltaické elektrárny skoro za sedm milionů korun, kraj by na ně chtěl požádat o dotaci. Po jednání krajské rady to novinářům řekl hejtman Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Vybrali jsme tři objekty, kde bychom chtěli instalovat fotovoltaické elektrárny," uvedl hejtman Vítězslav Schrek. Podle něj je předpoklad, že by evropské dotace z Operačního programu Životní prostředí mohly pokrýt až polovinu nákladů na vznik těchto elektráren.

Radní kraje doporučili krajskému zastupitelstvu schválit peníze na přípravu těchto projektů. Zastupitelstvo bude jednat 14. března.

Největší výkon, 62 kilowattů (kWp) by měla mít elektrárna domova ve Ždírci, který funguje v nepřetržitém provozu. Velkou spotřebu elektřiny má podle hejtmana také budova D krajského úřadu v Jihlavě, kde jsou servery a datové úložiště. „Takže i tam naši energetici vyhodnotili, že by bylo dobré instalovat fotovoltaickou elektrárnu," řekl. Měla by mít výkon 29 kWp. Na parkovacím domě u třebíčské nemocnice budou uložené fotovoltaické panely s celkovým výkonem 20,9 kWp.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky fotovoltaika, solární, energie, panely, správa, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina chce mít fotovoltaické panely na třech objektech. Třeba na domově důchodců a na budově úřadu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.