Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rodáci z Vysočiny: Otmar Brancuzský by dnes slavil 67 let. Zahrál si v Básnících, Koljovi, roli měl i v seriálech

Na podzim loňského roku nás navždy opustil známý rodák z Jihlavy Otmar Brancuzský. Tento oblíbený herec, který se před kamerou objevoval hlavně ve vedlejších rolích, by právě dnes slavil 67. narozeniny.

Tento jihlavský rodák si kromě filmu zahrál i v několika seriálech, z těch novějších například ve Slunečné či Modrém kódu. Zahrál si třeba i ve filmu Kolja Jana Svěráka, který za něj dostal americkou filmovou cenu Oscar.

Otmar Brancuzský se původně vyučil knihařem ve Vidnavě a poté studoval na brněnské uměleckoprůmyslové škole grafiku a fotografii. Po studiích působil jako herec v amatérských souborech a založil divadelní spolek „Bez chiby".

Brancuzský se herectví profesionálně věnoval od roku 1990, kdy vstoupil do angažmá v Horáckém divadle v Jihlavě. V roce 1993 odešel do Klicperova divadla v Hradci Králové a v letech 1995 až 2006 hrál v pražském divadle ABC.

Kolja, Básníci či Anděl Páně 

Vedle divadelních rolí má na kontě i mnohé filmové role. Vedle zmíněného snímku Kolja si zahrál například ve filmech Báječná léta pod psa, Jak básníci neztrácejí naději či Podvraťáci nebo pohádkách Lotrando a Zubejda, Královský slib nebo Anděl Páně.

„S lítostí v srdci oznamujeme, že nás navždy opustil náš drahý kolega a kamarád Otmar Brancuzský. Čest jeho památce," uvedl 23. října 2022 k hercově úmrtí Činoherní klub. Herec zemřel o den dříve v Malém Beranově.

Brancuzský v Činoherním klubu nejdříve hostoval. Nejprve alternoval v rolích Starosty a Prvního radního ve hře Vodní družstvo, v roce 2004 se pak představil jako Fámulus v Impresáriovi ze Smyrny a posledních 12 let, tedy od roku 2022, byl členem Činoherního klubu.

Poslední sbohem v divadle 

Poslední velké rozloučení s Otmarem Brancuzským se konalo 2. listopadu 2022 v Jihlavě v Divadle Na Kopečku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Kolský | Zdroj Facebook, Činoherní klub, wikipedia, Horácké divadlo, ČTK

Štítky rodák, vzpomínka, herec, dabing, narozeniny, divadlo, film, seriál, Otmar Brancuzský, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodáci z Vysočiny: Otmar Brancuzský by dnes slavil 67 let. Zahrál si v Básnících, Koljovi, roli měl i v seriálech | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.