Také během posledního prázdninového týdne se hygienici na Vysočině zaměřili na dětské letní tábory. Vyjeli na sedm míst a dobrou zprávou je to, že tentokrát nenašli žádnou závadu. Za letošní sezonu provedli celkem 122 kontrol.
„V minulém týdnu byla situace na dětských táborech klidná. V žádném z kontrolovaných areálů jsme nezjistili porušení hygienických podmínek ani jsme neřešili žádnou stížnost. Z toho důvodu jsme neudělili sankci. Nemuseli jsme řešit ani epidemii, ani evakuaci obyvatel některého z táborů,“ uvádí Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV.
Na Vysočině hygienici během uplynulé sezony provedli celkem 122 kontrol, což činí 30 procent z celkem nahlášených 395 běhů zotavovacích akcí. Nějakou závadu hygienici našli u 18 kontrol, kde celkově odhalili 26 závad, a až na několik výjimek se nejednalo o závažná pochybení. „Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ doplňuje Hodačová.
Sobota, 27. srpna 2022, 13:47
Letní prázdniny jdou do finále, pomalu končí i letní tábory pro děti. Ty na Vysočině mají za sebou další kontroly od hygieniků, konkrétně v týdnu od 15. do 19. srpna, kdy se zaměřili na pět takzvaných zotavovacích akcí. Jedna kontrola byla provedena...
V tomto roce proběhlo ještě devět kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i dvě kontroly jiné podobné akce, které byly bez závad.
Hygienici na táborech kontrolovali nejen to, jak jsou dodržovány hygienické podmínky. K tomu se zároveň zaměřili na skladbu táborových jídelníčků.
„S vedoucími táborů a personálem kuchyní jsme procházeli jejich naplánované jídelníčky a porovnávali je s nejnovějšími výživovými doporučeními. Vysvětlovali jsme, jak by měl být takový jídelníček podle zásad správné výživy dětí a dospívajících sestavený. Řešili jsme společně, co je pro dětský organismus nevhodné, jako například časté používání uzenin, těžko stravitelná jídla k večeři, přesolování jídel nebo používání umělých dochucovadel, a naopak, jaké potraviny je dobré zařazovat co nejčastěji,“ říká za svůj tým hygieniků Hodačová.
V letošním roce bylo vydáno Ministerstvem zdravotnictví ČR Desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře - doporučení orgánu ochrany veřejného zdraví – 2022, které při sestavování zdravého jídelníčku táborovému vedení pomáhá:
Doporučení pro snídaně
Pomazánky – zeleninové, s tvarohovým základem, luštěninové
Obilné kaše – ovesná, pohanková, kukuřičná, s čerstvým ovocem, event. doslazené medem
Mléčné výrobky – jogurty bílé, ochucené bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých přísad (nebo raději bílý jogurt s ovocem), sýry, tvaroh
Pečivo + máslo + další vhodná příloha (sýr, tvaroh, vejce, šunka min 90% obsahu masa, omezeně marmeláda, med), v případě tzv. švédského stolu – nabídka bez uzenin (pokud šunka min. 90 % obsahu masa), bez paštik, přeslazených cereálií, s nabídkou mléčných výrobků, s dostatkem zeleniny a ovoce.
Doporučení pro svačiny
Ovoce – nejen kusové, ale i ovocný salát, špíz, přízdobu, smoothie, sezónnost
Zelenina – nejen kusová, ale i saláty, výběr z více druhů – možnost volby, sezónnost
Mléčné výrobky – tvarohy, jogurty, sýry,
Sladkosti – vlastní výroby: buchty, koláče, úprava receptur se sníženým obsahem tuků a cukrů, celozrnné mouky, s větším podílem ovoce a tvarohu.
Doporučení pro hlavní jídla (obědy, večeře)
Polévky – volit dle skladby hlavního jídla, převažovat by měly polévky zeleninové, zařadit polévku luštěninovou, zavářky volit obilné – jáhly, pohanka, bulgur, cizrnové noky apod., nepoužívat uzeniny
Masité pokrmy – preferovat drůbeží maso a ryby,
Slané bezmasé pokrmy – zeleninové zařazovat pravidelně několikrát za týden, luštěninové bez uzenin,
Přílohy – střídat více druhů příloh, omezit knedlíky, dle možností doplnit pohanku (např. napůl s rýží, zavádět postupně), bulgur, kuskus,
Sladké pokrmy – maximálně 1x týdně s preferencí ovoce, tvarohu, pozor na nevhodnou kombinaci v případě sladké svačiny.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.