Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Během léta se hygienici na Vysočině zaměřili také na táborové jídelníčky. Přečtěte si, co doporučují

Také během posledního prázdninového týdne se hygienici na Vysočině zaměřili na dětské letní tábory. Vyjeli na sedm míst a dobrou zprávou je to, že tentokrát nenašli žádnou závadu. Za letošní sezonu provedli celkem 122 kontrol.

„V minulém týdnu byla situace na dětských táborech klidná. V žádném z kontrolovaných areálů jsme nezjistili porušení hygienických podmínek ani jsme neřešili žádnou stížnost. Z toho důvodu jsme neudělili sankci. Nemuseli jsme řešit ani epidemii, ani evakuaci obyvatel některého z táborů,“ uvádí Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých KHSV.

Žádná vážná pochybení 

Na Vysočině hygienici během uplynulé sezony provedli celkem 122 kontrol, což činí 30 procent z celkem nahlášených 395 běhů zotavovacích akcí. Nějakou závadu hygienici našli u 18 kontrol, kde celkově odhalili 26 závad, a až na několik výjimek se nejednalo o závažná pochybení. „Protože se provozovatelé táborů na Vysočině rok od roku příliš nemění a pracujeme s nimi dlouhodobě, vyplácí se jejich pravidelná edukace. Provozovatelé přistupují v drtivé většině případů k přípravě a zajištění táborů velmi zodpovědně,“ doplňuje Hodačová.

Prošlé jídlo, špinavé nádobí, trus ve skladu. Hygienici v kraji našli řadu pochybení na jednom z letních táborů

Letní prázdniny jdou do finále, pomalu končí i letní tábory pro děti. Ty na Vysočině mají za sebou další kontroly od hygieniků, konkrétně v týdnu od 15. do 19. srpna, kdy se zaměřili na pět takzvaných zotavovacích akcí. Jedna kontrola byla...

V tomto roce proběhlo ještě devět kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u dvou provozů byla shledána závada. V neposlední řadě proběhly i dvě kontroly jiné podobné akce, které byly bez závad.

Hygienici na táborech kontrolovali nejen to, jak jsou dodržovány hygienické podmínky. K tomu se zároveň zaměřili na skladbu táborových jídelníčků.

„S vedoucími táborů a personálem kuchyní jsme procházeli jejich naplánované jídelníčky a porovnávali je s nejnovějšími výživovými doporučeními. Vysvětlovali jsme, jak by měl být takový jídelníček podle zásad správné výživy dětí a dospívajících sestavený. Řešili jsme společně, co je pro dětský organismus nevhodné, jako například časté používání uzenin, těžko stravitelná jídla k večeři, přesolování jídel nebo používání umělých dochucovadel, a naopak, jaké potraviny je dobré zařazovat co nejčastěji,“ říká za svůj tým hygieniků Hodačová.

Rady pro sestavování jídelníčku 

V letošním roce bylo vydáno Ministerstvem zdravotnictví ČR Desatero pro sestavování jídelníčku na letním táboře - doporučení orgánu ochrany veřejného zdraví – 2022, které při sestavování zdravého jídelníčku táborovému vedení pomáhá:

  • Uzeniny – omezit – zařazovat výjimečně (párky, salámy, paštiky), z výživového hlediska nepřínosné, vysoký obsah tuku, vysoký obsah soli, přídatné látky,
  • Sladké pokrmy, sladkosti – omezit (sladká hlavní jídla, snídaně, svačiny – sladké pečivo, cukrovinky), oplatky v jídelníčku nahradit domácím koláčem s obsahem ovoce a tvarohu,
  • Smažená jídla – omezit (smažená hlavní jídla – řízky, smažená zelenina, ryby), nevhodná technologická úprava, velké množství tuku, při smažení vznikají zdraví škodlivé látky akrylamid a glycidamid,
  • Ryby – zařadit (hlavní jídla – preferovat jinou úpravu než smažení, zařazovat svačiny v podobě rybí pomazánky),
  • Zelenina/Ovoce – zařadit – několikrát denně čerstvé ovoce a zeleninu, dále zeleninová hlavní jídla, vyhýbat se smaženým zeleninovým pokrmům, zařazovat saláty k obědu a večeři, svačiny doplnit zeleninou, ovocem,
  • Mléko a mléčné výrobky – zařadit (hlavní jídla – do polévek užít kvalitní smetanu, jogurtové dresinky, svačiny – pomazánky, jogurty),
  • Nápoje – po celý den dostatek pitní vody, každý den nabídnout vedle slazeného i neslazený nápoj, slazený nápoj přislazovat minimálně, používat 100% ovocné event. zeleninové nápoje, nezařazovat nápoje „colového“ typu či obdobné náhražky,

Doporučení pro snídaně

Pomazánky – zeleninové, s tvarohovým základem, luštěninové

Obilné kaše – ovesná, pohanková, kukuřičná, s čerstvým ovocem, event. doslazené medem

Mléčné výrobky – jogurty bílé, ochucené bez přídavku škrobu a zahušťovadel, s nízkým obsahem přidaného cukru, bez umělých přísad (nebo raději bílý jogurt s ovocem), sýry, tvaroh

Pečivo + máslo + další vhodná příloha (sýr, tvaroh, vejce, šunka min 90% obsahu masa, omezeně marmeláda, med), v případě tzv. švédského stolu – nabídka bez uzenin (pokud šunka min. 90 % obsahu masa), bez paštik, přeslazených cereálií, s nabídkou mléčných výrobků, s dostatkem zeleniny a ovoce.

Doporučení pro svačiny

Ovoce – nejen kusové, ale i ovocný salát, špíz, přízdobu, smoothie, sezónnost

Zelenina – nejen kusová, ale i saláty, výběr z více druhů – možnost volby, sezónnost

Mléčné výrobky – tvarohy, jogurty, sýry,

Sladkosti – vlastní výroby: buchty, koláče, úprava receptur se sníženým obsahem tuků a cukrů, celozrnné mouky, s větším podílem ovoce a tvarohu.

Doporučení pro hlavní jídla (obědy, večeře)

Polévky – volit dle skladby hlavního jídla, převažovat by měly polévky zeleninové, zařadit polévku luštěninovou, zavářky volit obilné – jáhly, pohanka, bulgur, cizrnové noky apod., nepoužívat uzeniny

Masité pokrmy – preferovat drůbeží maso a ryby,

Slané bezmasé pokrmy – zeleninové zařazovat pravidelně několikrát za týden, luštěninové bez uzenin,

Přílohy – střídat více druhů příloh, omezit knedlíky, dle možností doplnit pohanku (např. napůl s rýží, zavádět postupně), bulgur, kuskus,

Sladké pokrmy – maximálně 1x týdně s preferencí ovoce, tvarohu, pozor na nevhodnou kombinaci v případě sladké svačiny.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina | Zdroj Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina

Štítky kontrola, léto, tábor, hygiena, jídelníček, Kraj Vysočina, jídlo, ovoce, dětský tábor, Evropský parlament, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během léta se hygienici na Vysočině zaměřili také na táborové jídelníčky. Přečtěte si, co doporučují | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.