Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prošlé jídlo, špinavé nádobí, trus ve skladu. Hygienici v kraji našli řadu pochybení na jednom z letních táborů

Letní prázdniny jdou do finále, pomalu končí i letní tábory pro děti. Ty na Vysočině mají za sebou další kontroly od hygieniků, konkrétně v týdnu od 15. do 19. srpna, kdy se zaměřili na pět takzvaných zotavovacích akcí. Jedna kontrola byla provedena na základě podnětů týkajících se špatných hygienických podmínek jednoho z táborů.

„Krajská hygienická stanice Kraje Vysočina (KHSV) obdržela v minulém týdnu dva podněty na nevyhovující hygienu v táboře v Rekreačním středisku Jiskra Náměšť nad Oslavou, jehož výhradním provozovatelem je Agentura7.cz, s.r.o. se sídlem v Praze. Obě stížnosti byly šetřením na místě v této věci vyhodnoceny jako důvodné a za zjištěné závady bude po ukončení správního řízení uložena sankce,“ říká Kamila Hodačová, ředitelka Odboru hygieny dětí a mladistvých.

Hygienici na Vysočině celkově od začátku sezony provedli 115 kontrol táborů a zjistili 19 závad. Dvě kontroly jiné podobné akce byly bez závad. Dále proběhlo 9 kontrol stravovacích provozů dle Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 852/2004 o hygieně potravin, u tří provozů byla shledána závada. Šetřeny byly celkem tři podněty. Jeden byl anonymní, který byl po prošetření vyhodnocen jako nedůvodný. Kontrolní akce pokračují až do konce prázdnin.

Závady spočívaly například v nevhodném ukládání komunálního odpadu v otevřených kontejnerech v blízkosti umýváren a jídelny, nedostatečném počtu lůžek pro případnou izolaci dětí, nedostatečném počtu výtokových kohoutů v umývárnách na počet dětí.

Dále bylo zjištěno, že strop v umývárnách je vlhký a loupe se z něj omítka. „Místo nepropustných podložek byly pod matrace horních lůžek patrových postelí natažené pytle na odpadky, často shrnuté na stranu. Na některých lůžkách chyběly úplně. Matrace byly znečištěné. V některých postelích nebyly povlečené polštáře a matrace,“ jmenuje nedostatky Jana Böhmová, mluvčí KHSV.

Kontroly ukázaly i to, že organizátoři měli nedostatky i ve vedení zdravotnické dokumentace. Před zahájením tábora nebyl předložen ke schválení KHSV Provozní řád studní, ze kterých je používána voda pro osobní hygienu.

Lůžka v RS Jiskra 

Dvě kila masa z předchozího dne 

„Uvedené stížnosti poukazovaly také na nekvalitní podávanou stravu, proto jsme se při kontrole zaměřili i na stravovací zařízení, kde se pokrmy pro tábor připravují. Zde byly odhaleny další závažné nedostatky,“ doplňuje Kamila Hodačová. Například byla nařízena likvidace prošlých houskových knedlíků, které již byly připraveny k výdeji jako příloha hlavního jídla. Stejně tak byla provedena likvidace přibližně dvou kilogramů pečeného masa zbylého z předchozího dne. Pečivo, jako rohlíky či krájený chléb, bylo skladováno v plastových kontejnerech zabalené v pytlích na odpadky. „Na vyvěšeném jídelním lístku chyběly údaje o přítomnosti alergenů v pokrmech. Talíře pro podávání pokrmů a příborník byly špinavé. Barel na pitnou vodu nebyl řádně čištěný a dezinfikovaný. Potravinářské odpady z kuchyně byly nevhodně ukládány. V kuchyni byl místy zjištěn vlhký strop, ze kterého se odlučuje omítka. Ve stravovacím zařízení byla celkově provozní hygiena v kuchyni a skladech potravin na velmi nízké úrovni, o čemž svědčily pavučiny, plíseň a uhynulý hmyz,“ doplňuje mluvčí Böhmová.

V rekreačním středisku dále hygienici odhalili špinavou podlahu, a to jak v kuchyni, tak i ve skladu potravin i skladu zeleniny a hrubé přípravně brambor. Umyvadla ani WC pro pracovníky kuchyně nebyla udržována v čistotě. Ve skladu s chladicími a mrazicími zařízeními byl nalezen trus hlodavců, zřejmě myší. „Rozhodnutím KHSV byla provozovateli uložena sanitace stravovacího provozu. Následující den bylo provedení sanitace zkontrolováno a shledáno jako dostačující k dalšímu provozu. V případě stravovacího zařízení byly stížnosti vyhodnoceny jako částečně opodstatněné, některé body stížností nebyly kontrolou prokázány. S provozovatelem je vedeno správní řízení,“ říká Hodačová.

Do dnešního dne bylo v Kraji Vysočina na letošní sezónu nahlášeno 281 zotavovacích akcí pro děti (akce pro 30 a více dětí), 395 běhů a přihlášeno 27 928 dětí. Jiné podobné akce (do 30 dětí) jsou stále hlášené v počtu 53, běhů je 68 a přihlášeno 1 611 účastníků. Nebyl dosud vydán zákaz konání akce. V průběhu letošní sezony dosud nemusela být nařízena evakuace tábora ani řešena epidemie.

Bohužel se u tohoto provozovatele nejedná o první pochybení. „V areálu RS Jiskra, kde uvedená společnost pořádá ročně sedm turnusů táborů s různým zaměřením, provádíme kontroly v rámci státního zdravotního dozoru minimálně jednou ročně již několik let. Zjišťujeme opakující se závady, ať v ubytování, tak ve stravovacím zařízení. Za porušení hygienických norem zjištěná v loňském roce byla provozovateli uložena pokuta ve výši 120 tisíc korun,“ uvádí konkrétní částku ředitel KHSV Jan Pečinka. „Bohužel ani přes takto vysokou sankci, která byla provozovateli ze strany KHSV udělena, nedošlo k meziročnímu zlepšení stavu. Závady však nebyly takového rázu, aby KHSV byla oprávněna v areálu RS Jiskra vydat zákaz konání zotavovací akce,“ doplňuje Pečinka.

Odpadový kontejner v RS Jiskra 

Covid na táborech 

Onemocnění covid-19 se nevyhýbá ani dětským táborům, kdy v minulém týdnu byly z jednoho tábora hlášeny dva pozitivní antigenní testy. Obě osoby odjely domů s doporučením kontaktovat svého ošetřujícího lékaře. „Na táboře byla zavedena protiepidemická opatření, dezinfekce prostor, důsledná hygiena rukou, sledování zdravotního stavu ostatních. Tábor nemusel být zrušen,“ ujišťuje mluvčí Böhmová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto KHS Kraje Vysočina | Zdroj KHS Kraje Vysočina

Štítky kontrola, hygiena, tábor, rekreace, pochybení, sankce, Vysočina, jídlo, dětský tábor, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Praha, Evropský parlament, Náměšť nad Oslavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prošlé jídlo, špinavé nádobí, trus ve skladu. Hygienici v kraji našli řadu pochybení na jednom z letních táborů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.