Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Kraj pomůže v Zakarpatí s přípravou objektu pro přesídlení lidí zasažených válkou. Chystá humanitární výjezd

5,5 milionu korun poskytne Kraj Vysočina na opravu ubytovacího objektu určeného pro občany zasažené válkou v partnerském regionu Zakarpatské oblasti Ukrajiny. Zároveň kraj o nadcházejícím víkendu připravuje sedmý humanitární výjezd do tohoto partnerského regionu.

„Tamní samospráva stojí před nutností téměř okamžitě vyřešit alespoň dílčí pokrytí poptávky po ubytování uprchlíků migrujících v rámci Ukrajiny. Vytipovalo objekt internátu v Užhorodě, který s naší pomocí přestaví na ubytovací zařízení pro takzvané vnitřní vysídlence,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

Kraj Vysočina v letošním roce vyčlenil na realizaci partnerských projektů na Zakarpatí 6,5 milionu korun, stejně jako v předchozích letech. „S ohledem na tíživou situaci na Zakarpatí bude v letošním roce podpořena oprava pouze tohoto jediného, avšak pro partnerský region strategického, projektu. Zatímco po nezbytných stavebních úpravách by měl objekt v blízké době začít sloužit pro přechodné ubytování, jeho budoucnost vidí vedení Zakarpatské oblasti Ukrajiny v sociálních službách," dodává Eva Neuwirthová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Vysočina zvažuje, že ukončí provoz asistenčního centra pomoci Ukrajině. Odbavilo skoro 14 tisíc uprchlíků

Kraj Vysočina zvažuje, že postupně ukončí provoz krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které slouží k registraci lidí prchajících ze země napadené Ruskem. Ve čtvrtek bude jednat o tom, jak bude KACPU fungovat během září, zatím...

Záměrem je transformovat objekt na moderní zařízení poskytující výhradně sociální služby. To je však podmíněno ukončením válečného konfliktu. „Skupina sedmi sociálních pracovníků z partnerského zakarpatského regionu je právě nyní na Vysočině. Prochází intenzivním školením a čerpají zkušenosti v našem Domově důchodců Proseč u Pošné,“ informoval radní Kraje Vysočina pro oblast sociálních věcí Jan Tourek.

Kraj Vysočina je dále připraven finančně podpořit projekt k posílení vodohospodářské infrastruktury města Chust, které je partnerským městem Žďáru nad Sázavou. Veškerou uvedenou podporu musí v září schválit ještě Zastupitelstvo Kraje Vysočina.

Spacáky, deky a užitkové vozidlo 

„Kraj Vysočina tento víkend připravuje sedmý humanitární výjezd, v rámci něhož bude do partnerského regionu převezeno jedno užitkové vozidlo a objemnější humanitární pomoc připravená Krajem Vysočina a Hasičským záchranným sborem Kraje Vysočina. Hlavním nákladem bude zásilka spacích pytlů a dek pro uprchlická centra v partnerském regionu a dále nemocniční lůžka a zdravotnické potřeby. Veškeré charitativní a partnerské aktivity směrem k Zakarpatí realizuje Kraj Vysočina prostřednictvím Dobročinného fondu ViZa," dodává mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky objekt, pomoc, finance, peníze, spolupráce, partner, humanitární, Zakarpatí, Kraj Vysočina, válka, Zakarpatská oblast, Ukrajina, projekt, Vítězslav Schrek, Užhorod, Hasičský záchranný sbor, Zastupitelstvo kraje Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pomůže v Zakarpatí s přípravou objektu pro přesídlení lidí zasažených válkou. Chystá humanitární výjezd | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.