Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vysočina zvažuje, že ukončí provoz asistenčního centra pomoci Ukrajině. Odbavilo skoro 14 tisíc uprchlíků

Kraj Vysočina zvažuje, že postupně ukončí provoz krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině (KACPU), které slouží k registraci lidí prchajících ze země napadené Ruskem. Ve čtvrtek bude jednat o tom, jak bude KACPU fungovat během září, zatím bylo otevřené dva dny v týdnu. Novinářům to dnes řekl hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS a STO).

„Rádi bychom postupně ukončili činnost KACPU, ale chceme se na tom dohodnout s dalšími partnery, s hasiči, s VZP. Myslíme si, že v září ještě nějaký režim zachováme, ale rádi bychom možná už od října utlumili (činnost KACPU) tak, aby jednotlivé agendy fungovaly jako jednotlivá dislokovaná kancelář," řekl Vítězslav Schrek. Agendy by si podle něj měli rozebrat jednotliví klíčoví hráči.

Asistenční centrum je přístupné v pondělí a ve středu. Příchozí v něm najdou pracoviště cizinecké policie a Všeobecné zdravotní pojišťovny, úřad práce už v něm nepůsobí.

KACPU v Jihlavě od svého uvedení do provozu na začátku března ke 29. srpnu odbavilo 13 787 lidí, z nich přibližně 1100 zajistilo také ubytování.

Ukrajinští uprchlíci mají v kraji ubytování také v soukromí, soukromým ubytovatelům na to stát přispívá prostřednictvím kraje. „V srpnu jsme obdrželi třetí platbu ve výši 14,9 milionu korun. V tuto chvíli jsme požádali o další platbu, čtvrtou, ta je o něco málo nižší, žádáme o 14,3 milionu korun," řekl Schrek.

Prostřednictvím Kraje Vysočina už stát za ubytování uprchlíků zaplatil 32,5 milionu korun. Ubytovatelé měsíčně žádají o úhradu přibližně pro dva tisíce lidí. Ubytovatelů ukrajinských uprchlíků je podle Schreka v kraji 160.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky KACPU, pomoc, Ukrajina, správa, migrace, boje, Vysočina, Kraj Vysočina, uprchlík, Vítězslav Schrek, ODS, Rusko, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Cizinecká policie, Úřad práce České republiky, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vysočina zvažuje, že ukončí provoz asistenčního centra pomoci Ukrajině. Odbavilo skoro 14 tisíc uprchlíků | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.