Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dál platí zákaz u Sedlice, nově i v Kachličce

Na Vysočině platí zákaz koupání v přehradě Sedlice na Pelhřimovsku a v rybníku Kachlička v okrese Havlíčkův Brod. U Sedlice s 38 hektary plochy hygienici prodloužili zákaz, který vydali na konci června. Koupání v osmihektarové Kachličce zakázali od včerejška, voda v tomto rybníku je nebezpečná pro lidské zdraví kvůli velkému množství sinic. Vyplývá to z údajů krajské hygienické stanice (KHS).

Pracovníci KHS kontrolovali v tomto týdnu 18 přírodních koupališť na Vysočině. Čistou vodu mělo deset a dalších šest koupališť mělo jen mírně sníženou kvalitu.

Rybníky a přehrady na Vysočině jsou ale chladnější než na začátku prázdnin. Tento týden se teplota vody pohybovala nejčastěji mezi 18 a 19 stupni Celsia. Nejchladnější bylo dvousethektarové Velké Dářko s teplotou vody 16,5 stupně Celsia. Nejvyhřátější byly přehrada Trnávka a zatopený lom u Horní Cerekve, v nichž měla voda podle hygieniků okolo 21 stupňů.

Vanilková propadla. Hygienici na Vysočině kontrolovali zmrzlinu, provozovatele neminou sankce

Krajská hygienická stanice na Vysočině (KHSV) každoročně kontroluje výrobu a prodej zmrzliny, protože jde o potravinu s vhodnými podmínkami pro růst mikroorganismů, které způsobují akutní průjmová onemocnění. Během května a června hygienici v...

Čistou vodu nabízejí rekreantům Břevnická přehrada u Chotěboře, rybníky Velký Pařezitý a Malý Pařezitý poblíž Telče, přírodní biotopy v Třešti a v Šiklově Mlýně na Žďársku, přehrady Dalešice a Trnávka, rouchovanské koupaliště Stejskal, lom v Horní Cerekvi a rybník Sykovec u Tří Studní na Žďársku.

Jen mírně sníženou kvalitu vody mají některé rybníky na Žďársku, a to Velké Dářko, Medlov, Domanínský, Koupaliště u Nového Města na Moravě, stejně jako Pilská nádrž ve Žďáru nad Sázavou. Jen mírné znečištění má teď také rybník Ředkovec na Havlíčkobrodsku, kde bylo minulý měsíc koupání zakázané.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto navylet.cz

Štítky koupání, rekreace, zdraví, koupaliště, Vysočina, Kraj Vysočina, Sedlice, Kachlička, rybník, Krajská hygienická stanice, přehrada, Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, okres Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KOUPÁNÍ NA VYSOČINĚ: Dál platí zákaz u Sedlice, nově i v Kachličce | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.