Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Krajští úředníci začnou v zimě topit podle pravidel. Bude se kontrolovat teplota v kancelářích

Na aktuální zdražování plynu a elektřiny reaguje také krajský úřad na Vysočině. Krajská rada vyzvala k hledání energetických úspor na krajském úřadě i v krajských příspěvkových organizacích například při topení, větrání nebo ohřívání vody. Toto se v chladnějších měsících dotkne také samotných úředníků.

Jak sdělil hejtman Kraje Vysočiny novinářům, jde o doporučení, která se na první pohled mohou zdát úsměvná. „Ve finále zjistíte, že lze v tak velkém subjektu, jako je krajský úřad a jeho příspěvkové organizace, kterých je téměř stovka, ušetřit peníze. A to, že budeme muset všichni šetřit peníze, to je zkrátka nabíledni," řekl Vítězslav Schrek (ODS a STO).

Krajská rada se zabývala energetickým managementem. Podle projednávaného materiálu kraj loni za elektřinu a plyn v součtu zaplatil zhruba 165 milionů korun. Při stejné roční spotřebě očekává za letošek nárůst platby na 463 milionů korun, která by se v příštím roce mohla ještě zdvojnásobit.

Krajští úředníci se budou muset řídit nařízením, které plánuje vydat ředitel krajského úřadu Zdeněk Kadlec. Týkat se bude například teploty v kancelářích a na chodbách při zimním vytápění. Krajským organizacím poskytne úřad metodiku, jak by mohly snižovat spotřebu energií. „Může to být individuální, ale myslím si, že pět procent je přiměřená úspora," řekl Zdeněk Kadlec. Dodal, že jelikož půjde o nařízení ředitele úřadu, tak případně nedodržování této metodiky může být bráno jako porušení pracovní kázně. „V topné sezoně by měla být v kancelářích teplota maximálně 22,5 °C. Taková je má představa, do topné sezony je ještě chvíli čas, tak to ještě budu promýšlet," doplnil Kadlec. 

Solární panely na nemocnicích 

Kraj Vysočina má zároveň vypracované studie na osazení fotovoltaických panelů v areálech nemocnic v Novém Městě na Moravě a v Třebíči. Tato dvě zařízení by podle předběžných propočtů mohla ušetřit až 30 procent nakupované elektrické energie. Termín pro uskutečnění těchto projektů ale zatím není stanovený, podle hejtmana by teď měla pokračovat projektová příprava.

Úspora v Jihlavě

Solární panely by se měly objevit také na dvou základních školách v Jihlavě. Město požádá o dotaci. Celkové náklady by se měly pohybovat i s daní kolem 1,5 milionu korun. Návratnost je bez dotace odhadována do devíti let, s dotací do šesti let. 

Na střeše dvou škol v Jihlavě se příští rok objeví solární panely. Náklady jsou odhadovány na 1,5 milionu korun

Dvě budovy v Jihlavě budou příští rok osazeny malými fotovoltaickými elektrárnami, shodli se na tom jihlavští zastupitelé na svém včerejším zasedání. Město požádá o dotaci. Celkové náklady by se měly pohybovat i s daní kolem 1,5 milionu korun....

Energetici nakonec jako nejvhodnější objekt vybrali střechu Mateřské školy Resslova a Základní školy speciální Březinova. 

„My věříme, že nějakou dotaci bychom na to mohli dostat, takže nám to přijde jako dobré řešení, byť v tuto chvíli jsou to nějaké peníze navíc," řekl k záměru náměstek primátorky Petr Ryška (ODS). Doplnila ho vedoucí odboru rozvoje města (ORM) Alena Kottová, která uvedla, že na začátku bylo vytipováno 36 objektů ve vlastnictví města. „Tyto dva objekty, které navrhujeme, jsou v našich aktuálních finančních možnostech. Zásadní pro nás byla návratnost," vysvětlila Alena Kottová. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplota, úspora, správa, energie, úřad, kancelář, úředník, Vysočina, krajský úřad, Kraj Vysočina, peníze, dotace, ODS, Vítězslav Schrek, Jihlava, Petr Ryška

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajští úředníci začnou v zimě topit podle pravidel. Bude se kontrolovat teplota v kancelářích | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.