Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Policie na Vysočině kontrolovala cyklisty. Dva byli opilí, pětadvacet z nich dostalo na místě pokutu

Cyklisté. Skupina účastníků silničního provozu, která patří k těm nejzranitelnějším. A právě na ně se zaměřili dopravní policisté v Kraji Vysočina v rámci dopravně – bezpečností akce s názvem Cyklista. Řada z nich se dopustila nějakého přestupku, který byl na místě vyřešený pokutou.

Zmíněné silniční kontroly se ale nevyhnuly ani ostatním účastníkům silničního provozu. „Během akce jsme zkontrolovali 377 účastníků silničního provozu a zjistili 67 přestupků, když 58 jsme jich vyřešili uložením pokuty v příkazním řízení a tři jsme zadokumentovali a oznámili do správního řízení,“ vyjmenovala Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Cyklisté, na které byly kontroly zaměřeny především, se dopustili celkem 27 přestupků. Pětadvacet z nich policisté vyřešili pokutou na místě. „Dva cyklisté byli při kontrole pod vlivem alkoholu, když naměřená hladina při dechové zkoušce nepřesáhla jedno promile a cyklista se dopustil přestupku v dopravě. Přestupek policisté zadokumentovali a předají k řešení do správního řízení. Nejčastějším protiprávním jednáním byla jízda bez povinné výbavy – zejména bez osvětlení při jízdě za snížené viditelnosti nebo jízda cyklistů po chodníku,“ dodává Čírtková.

Cyklisté byli policií kontrolováni na různých místech Vysočiny a policisté kromě jiného kontrolovali základní předepsanou výbavu jízdního kola, ale také se zaměřili na kontrolu, zda cyklisté mladší osmnácti let používají při jízdě cyklistickou přilbu. „Do akce se zapojili také policisté z oddělení tisku a prevence, kteří se v rámci projektu Řídím, piju nealko a nabídli cyklistům nealkoholické pivo a jednorázový alkoholtester. V rámci kontrol cyklisté obdrželi také některé reflexní prvky,“ doplnila ke kontrolám Dana Čírtková a říká, že cyklisté často zapomínají na svoji bezpečnost a na kole vyjíždějí především bez ochrany hlavy. Tato povinnost ze zákona o silničním provozu sice vyplývá pouze pro osoby mladší 18 let, ovšem přilbu by měl využívat každý bez ohledu na věk, protože vážná poranění hlavy mohou mít fatální následky. „Cyklistická přilba by se měla stát naprostou samozřejmostí. Zapomínat nesmíme ani na to, že přilba musí být schváleného typu a cyklista ji musí mít nasazenou a řádně připevněnou na hlavě,“ přidává Čírtková důležitou poznámku.

Čím by mělo být kolo vybaveno? 

Důležitá je také základní předepsaná výbava jízdního kola. Jízdní kolo musí být vybaveno přední odrazkou bílé barvy, zadní odrazkou červené barvy a oranžovou odrazkou na obou stranách pedálu. Za snížené viditelnosti musí být navíc jízdní kolo vybaveno světlometem svítícím dopředu bílým světlem. Vzadu musí být jízdní kolo vybaveno svítilnou červené barvy. Zadní svítilna může být kombinována se zadní odrazkou červené barvy a může být nahrazena svítilnou s přerušovaným světlem červené barvy.

„Blatníky, zvonek, kryt řetězu, hustilka a nářadí nepatří do povinné výbavy jízdního kola podle právního předpisu, ale jsou doporučené pro jeho provoz. Za nesplnění zákonné povinnosti týkající se předepsané výbavy jízdního kola hrozí cyklistovi pokuta v příkazním řízení až do výše dvou tisíc korun. Ve výbavě jízdního kola také nesmí chybět dvě funkční na sobě nezávislé brzdy. Před každou jízdou si cyklista musí náležitě zkontrolovat brzdný systém, neboť se jedná o nejdůležitější prvek, který umožní bezpečné zastavení jízdního kola,“ jmenuje policejní mluvčí.

Při jízdě na kole si musíme dávat pozor také na zákaz požívání alkoholu. Někteří cyklisté si neuvědomují, že i oni jsou přímými účastníky silničního provozu, byť řídí nemotorové vozidlo. V případě, že by cyklista alkohol před anebo během jízdy požil, tak se dopouští přestupku proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu, za který mu ve správním řízení hrozí pokuta až do výše 50 tisíc korun.

Základní zásady pro cyklisty

- Sledujte pozorně provoz okolo sebe
- Jezděte co nejblíže u pravého okraje vozovky
- Nejezděte dva vedle sebe
- Nevozte na kole žádné předměty
- Při každé změně směru jízdy dávejte včas a zřetelně znamení paží
- Před odbočením vlevo se nezapomeňte ohlédnout, jestli vás někdo nepředjíždí
- Za snížené viditelnosti nezapomeňte rozsvítit světlomet a svítilnu
- Za snížené viditelnosti je doporučeno užít oblečení nebo prvky z retroreflexního materiálu
- Pravidelně kontrolujte technický stav jízdního kola

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky policie, kontrola, cyklista, kolo, prevence, pokuta, alkohol, Vysočina, Kraj Vysočina, jízdní kolo, silniční provoz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mužátko

po pár pivech mě stavěli dvakrát, naštěstí byli rozumní, děkuji. člověk musí nějak dojet z hospody domů. jednou mi ani nesvítilo světlo :) tímto děkuji a slibuji dalších 25 let bez nehod :)

Úterý, 24. května 2022, 12:26Odpovědět

Jiří Černý

A co nejdříve zakázat reklamu na Českou spořitelnu, kde v úvodu slečna přijede za soumraku na kole bez povinné výbavy. To je příklad.

Úterý, 24. května 2022, 11:27Odpovědět

Policie na Vysočině kontrolovala cyklisty. Dva byli opilí, pětadvacet z nich dostalo na místě pokutu | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.