Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Velikonoce na silnicích Vysočiny: Patnáct zraněných, 2 368 kontrol, na tachometru 201 a nehoda vojenského konvoje

Letošní Velikonoce jsou minulostí. Svátky zaměstnaly také policii, která vyrazila do terénu v rámci dopravně bezpečnostní akce. Velikonoce se, bohužel, neobešly ani bez dopravních nehod. Zranilo se při nich 15 lidí.

„I přesto, že jsme měli již od čtvrtka v akci desítky policejních hlídek na všech typech komunikací, přesto jsme museli řešit mnohem vyšší počet dopravních nehod než o loňských velikonočních svátcích,“ sdělila novinářům Dana Čírtková, mluvčí policistů.

V době od 15. dubna do 18. dubna policisté zadokumentovali 39 dopravních nehod, při nichž se jeden člověk těžce zranil. Dalších čtrnáct cestujících se zranilo lehce. „Při šetření těchto nehod jsme zjistili, že pět řidičů usedlo za volant pod vlivem alkoholu. Nehody si vyžádaly hmotnou škodu přesahující 1,6 milionu korun,“ vyčíslila Čírtková.

Již několik týdnů se opravuje dálniční přivaděč na silnici I/38. A právě zde došlo na Bílou sobotu dopoledne k jedné mimořádné události – srazilo se zde celkem pět vojenských vozidel nizozemské armády, které se přesouvaly ve druhém proudu konvoje přes území našeho kraje. „Událost jsme řešili jako tři samostatné dopravní nehody, při nichž se dva vojáci lehce zranili. Viníkům nehod jsme uložili pokutu v příkazním řízení,“ dodává mluvčí Čírtková s tím, že vloni v průběhu Velikonoc se na Vysočině stalo celkem 26 dopravních nehod, při kterých se lehce zranily čtyři osoby. Hmotná škoda dosáhla loni částky 1,8 milionu korun.

Řetězová nehoda nizozemského vojenského konvoje zablokovala na pět hodin provoz na přivaděči u Jihlavy

Na pět hodin musela být v sobotu uzavřen dálniční přivaděč v Jihlavě. V blízkosti tunelu ve směru na Havlíčkův Brod se totiž srazilo pět vozidel z nizozemského vojenského konvoje, který se přes Českou republiku přesouvá na Slovensko.

Na silnicích Vysočiny se během uplynulých svátků pohybovalo více policejních hlídek, a to proto, že na našem území probíhala dopravně bezpečnostní akce, která byla zaměřena na chování všech účastníků silničního provozu. Policisté dopravní i pořádkové policie dohlíželi na provoz nejen na dálnici D1 a na frekventovaných silnicích I. tříd, ale zaměřili se také na kontrolu řidičů, kteří ke svým svátečním cestám využívali silnice nižších tříd v rámci celého našeho kraje. Akce odstartovala ve čtvrtek 15. dubna a trvala až do pondělí 18. dubna.

„Do akce byly nasazeny desítky policejních hlídek na území celého Kraje Vysočina s vozidly v policejních barvách i s vozidly pro skrytý dohled. Do akce se zapojili také policisté na motocyklech. Policisté zkontrolovali 2 368 vozidel a při kontrolách zjistili 462 dopravních přestupků. Celkem 446 jich vyřešili na místě uložením pokuty v příkazním řízení a 16 jich zadokumentovali a odevzdali do správního řízení místně příslušnému správnímu orgánu,“ shrnula Dana Čírtková.

V celkem 125 případech se dopravní přestupky týkaly překročení rychlostních limitů.

D1 jako závodní dráha 

V jednom případě překročil výrazně rychlost cizinec, který by se mohl správnímu řízení v České republice vyhýbat, proto mu policisté uložili na místě kauci ve výši 10  tisíc korun. Jednalo se o řidiče, kterého zastavili policisté v pondělí 18. dubna krátce po 20. hodině na 145. kilometru dálnice D1. Třiadvacetiletý cizinec projížděl po D1 rychlostí 201 kilometrů v hodině.

„Při dopravně bezpečnostní akci jsme zjistili v osmi případech podnapilé řidiče, když v sedmi případech naměřená hodnota byla do hodnoty jednoho promile, a řidiči jsou tak podezřelí z přestupku. V jednom případě byla naměřená hodnota vyšší a řidič je podezřelý ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. V jednom případě měl řidič pozitivní test na jiné návykové látky,“ jmenuje mluvčí.

Dvanáct řidičů za jízdy telefonovalo, v 84 případech nebyli řidiči nebo jejich spolujezdci za jízdy připoutání bezpečnostním pásem, v 55 případech vyjeli s vozidlem, které nebylo v řádném technickém stavu. Ve 26 případech nepředložili řidiči při kontrole doklad o pojištění odpovědnosti z provozu vozidla. „Jedno vozidlo projíždělo po dálnici D1 bez platné dálniční známky,“ dodává Čírtková závěrem k policejním kontrolám.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky Velikonoce, kontrola, provoz, nehoda, zranění, alkohol, Kraj Vysočina, silnice, havárie, dopravní nehoda, Dálnice D1, Bílá sobota, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce na silnicích Vysočiny: Patnáct zraněných, 2 368 kontrol, na tachometru 201 a nehoda vojenského konvoje | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.