Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

V části Ukrajiny kolísá dodávka elektrické energie. Z Vysočiny tam putuje 15 nových elektrocentrál

Kromě léků, trvanlivých potravin či hygienických potřeb potřebují na Ukrajině, která je od minulého čtvrtka ve válečném konfliktu s Ruskem, nově také i elektrocentrály. Na tento požadavek reaguje Kraj Vysočina, který tuto techniku dnes ráno na Ukrajinu převáží.

„Podle hejtmana partnerského Zakarpatí Volodymyra Čubirka, se kterým jsme dnes telefonicky mluvili, potřebuje západní část Ukrajiny velice naléhavě elektrocentrály. Dodávka elektrické energie ze sítě kolísá a území se připravuje na delší výpadky v důsledku obsazení největší ukrajinské elektrárny,“ uvedl v pátek ráno během přípravy strategické nakládky vyžádané techniky ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina a předseda dobročinného fondu ViZa Zdeněk Kadlec.

Právě prostřednictvím fondu ViZa je od dnešních brzkých ranních hodin na cestě náklad 15 nových elektrocentrál a dalšího příslušenství. Jak uvedla Kateřina Svobodová, koordinátorka zahraniční spolupráce za Kraj Vysočina, byly tyto elektrocentrály pořízeny na doporučení Kraje Vysočina u firmy Požární bezpečnost Jihlava, která dlouhodobě zajišťuje ve spolupráci s krajem dodávky materiálu pro hasiče na Ukrajině. „Na centrály od našich sponzorů bude v sobotu v překladišti humanitární pomoci čekat přímo předseda oblastní rady Zakarpatí. Každá z nich má už nyní jasné místo – většina z nich bude využita ve veřejných budovách například v nemocnicích a objektech sociální péče pro zajištění funkce osvětlení, oběhových čerpadel topné vody, další budou využity umístěny v utečeneckých táborech,“ popisuje Zdeněk Kadlec.

Dar ze Stonařova 

Společně s technikou veze kraj v mimořádné dodávce také i humanitární dar občanů Stonařova. Veškeré volné místo v transportu je vyplněno trvanlivými potravinami nebo hygienickými potřebami. „Část stonařovské sbírky, kterou do Jihlavy transportovali tamní dobrovolní hasiči, především pak potraviny a dětské pleny, budou řízeně přesunuty i do Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině v Jihlavě. Potraviny v centru prozatím zajišťuje Charita Jihlava a poděkování za velkou dodávku balené vody patří Pivovaru Jihlava," dodává Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Ohodnoť článek

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky pomoc, solidarita, válka, Ukrajina, elektrocentrála, dovoz, Kraj Vysočina, jídlo, technika, Rusko, Jihlava, Zakarpatská oblast, Požární bezpečnost s.r.o., Stonařov, Pivovar Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V části Ukrajiny kolísá dodávka elektrické energie. Z Vysočiny tam putuje 15 nových elektrocentrál | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.