Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Od začátku roku zemřeli při nehodách na Vysočině čtyři lidé, jeden z nich byl chodec. Bouralo 22 opilých řidičů

Policisté na Vysočině během prvních dvou měsíců tohoto roku vyšetřovali celkem 687 dopravních nehod, což je o 45 dopravních nehod více než za první dva měsíce roku loňského – vyjádřeno procenty jde o mírný nárůst o čtyři procenta. Zvýšený počet dopravních nehod měl také vyšší počet obětí, ale nižší počet těžce zraněných osob. Vyšší byl počet lehce zraněných osob.

Při letošních dopravních nehodách čtyři lidé zemřeli. Čtyři osoby se při letošních nehodách zranili těžce a 137 dalších účastníků utrpělo lehké zranění. „V případě těžkých zranění jde o výrazný meziroční pokles o padesát procent. V případě lehkých zranění o nárůst o čtyři procenta. Hmotná škoda vzniklá při dopravních nehodách na vozidlech a ostatním majetku dosáhla částky 38 207 000 korun, což představuje pokles o deset procent ve srovnání s lednem a únorem roku předešlého,“ vyčíslila Dana Čírtková, mluvčí policistů.

Osmasedmdesátiletý řidič ve Fabii na II/129 vyjel mimo silnici. Náraz do stromu se mu stal osudným

Náraz do stromu se stal osudným řidiči v osobním autě Škoda Fabia. Tragická nehoda se stala dnes deset minut po 12. hodině, a to na silnici II/129 u obce Petrovice na Pelhřimovsku.

Policisté v lednu a únoru při vyšetřování 22 dopravních nehod zjistili, že řidič byl pod vlivem alkoholu. Ve většině případů se jednalo o hladiny vyšší než jedno promile, v některých případech dokonce o hladiny vyšší než dvě promile alkoholu v dechu. „Mezi nejčastější příčiny dopravních nehod patřil způsob jízdy (262 nehod), nepřiměřená rychlost (122 nehod) a nedání přednosti v jízdě (35 nehod). V 263 případech se jednalo o dopravní nehodu nezaviněnou řidičem - většinou šlo o střety vozidel s lesní zvěří (252 dopravních nehod),“ jmenuje dále mluvčí Čírtková.

Dopravu na obchvatu České Bělé na Havlíčkobrodsku zastavila před šestou hodinou ranní tragická nehoda. Život řidiče osobního vozidla si vyžádal čelní střet s vozidlem nákladním.

Policisté během ledna a února vyšetřovali i nehody, v nichž figurovali chodci, těchto událostí bylo celkem 17. Jeden chodec se při dopravní nehodě zemřel, jeden se těžce zranil a dalších čtrnáct chodců bylo zraněno lehce. Pouze v jednom případě se nehoda s chodcem obešla bez zranění. „V průběhu prvních dvou měsíců roku jsme vyjížděli ke čtyřem dopravním nehodám, na nichž měli účast cyklisté. Všichni čtyři cyklisté se při nehodě lehce zranili. V průběhu prvních dvou měsíců roku jsme šetřili okolnosti dvou dopravních nehod motocyklistů. Oba se při nehodě lehce zranili,“ dodává Čírtková další statistiku.

Tragická nehoda se stala dnes dopoledne na silnici II/135 v katastru obce Mirotín na Pelhřimovsku. O život tam přišla spolujezdkyně v osobním autě.

Pozor na policejní kontroly

Řidiči musí počítat v nadcházejícím období s mnohem častějšími policejními kontrolami, a to na silnicích všech tříd. „Policisté se v rámci běžného výkonu služby a při mimořádných dopravně bezpečnostních akcích budou zaměřovat na kontroly zejména motorizovaných účastníků silničního provozu, zda neusedají za volant pod vlivem alkoholu nebo jiných omamných a psychotropních látek,“ upozornila mluvčí policistů.

Ohodnoť článek

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, statistika, policie, úmrtí, leden, únor, Vysočina, dopravní nehoda, havárie, Kraj Vysočina, úraz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od začátku roku zemřeli při nehodách na Vysočině čtyři lidé, jeden z nich byl chodec. Bouralo 22 opilých řidičů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.