Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na silnice teď vyráží sváteční řidiči. Buďte k sobě ohleduplní, apeluje policie na řidiče

Na zítřek připadá Památka zesnulých. To znamená velký počet lidí na hřbitovech, kteří sem přijdou uctít památku zemřelých a zavzpomínat. To s sebou nese zvýšený provoz na silnicích, protože na hřbitovy často přijíždí za svými blízkými i lidé z větších vzdáleností. V blízkosti hřbitovů je proto v těchto dnech k vidění vyšší počet policejních hlídek.

Památka zesnulých či lidově Dušičky připadá na 2. listopadu. V římskokatolické církvi je dnem liturgického roku, kdy se církev modlí za zemřelé. Oslava Dušiček se odvíjí od svátku Všech svatých. Svátek Všech svatých se slaví v dnech, kdy Keltové oslavovali konec roku, svátek Samhain, v noci z 31. října na 1. listopadu. V anglosaských zemích je oslava památky zesnulých spojena s Halloweenem.

Ti se kromě dodržování pořádku na hřbitovech zaměřují na provoz na komunikacích, které se nacházejí v blízkosti hřbitovů.

Pozor na mlhy a námrazu

„Apelujeme především na řidiče, aby k sobě byli ohleduplní, protože v těchto dnech za volant mohou usedat také méně zkušení řidiči. Zejména při jízdě v ranních a podvečerních hodinách je zapotřebí počítat se sníženou viditelností způsobenou mlhami. Na silnicích se může objevit také námraza," upozorňuje Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Dále se na všechny návštěvníky hřbitovů obrací s prosbou a varováním, aby byli opatrní na své osobní věci a při úpravě hrobového místa, aby v žádném případě neodkládali kabelky ani žádné jiné osobní věci na místa, na která nevidí a nenechávali tyto osobní věci bez dozoru. „Stejně tak nenechávejte žádné cenné věci viditelně odložené na sedadlech v zaparkovaných vozidlech," dodává Čírtková důležité upozornění. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky Dušičky, Památka zesnulých, hrob, hřbitov, řidič, sváteční, provoz, krádež, policie, silnice, svátek Všech svatých, Halloween

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnice teď vyráží sváteční řidiči. Buďte k sobě ohleduplní, apeluje policie na řidiče | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.