Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

On-line sčítání lidu na Vysočině: Nejaktivnější je Stojčín, vzorní jsou i lidé v Dobroníně, Žďáru a Jihlavě

Sčítání lidu, domů a bytů i nadále pokračuje. Český statistický úřad dosud obdržel celkem 3,4 milionu elektronických sčítacích formulářů. Přímo za Kraj Vysočina je to pak 145 tisíc formulářů. Letos je možné zapojit se také prostřednictvím elektronického formuláře.

Této možnosti dosud v našem kraji využilo přibližně 290 tisíc obyvatel. Aktuálně nejaktivnější obcí je Stojčín v okrese Pelhřimov.

Během čtyř týdnů se v Česku elektronicky sečetlo už zhruba 6,8 milionu osob. Od minulé soboty má navíc každý možnost si vybrat, jestli se sečte on-line, nebo prostřednictvím papírového formuláře. Listinné formuláře roznášejí sčítací komisaři a vyzvednout si je lze i na kontaktních místech sčítání, které jsou na 34 vybraných pobočkách České pošty v Kraji Vysočina a na Krajské správě ČSÚ v Jihlavě.

Sčítání lidu, domů a bytů končí 11. května. Do tohoto data je nezbytné odeslat elektronický nebo listinný formulář. 

Sčítání se koná každých deset let. V ČR je povinné pro všechny obyvatele. Týká se i cizinců. Údaje musí odeslat také Češi, kteří žijí v zahraničí, ale mají v Česku trvalý pobyt.

Z údajů o počtu odeslaných elektronických sčítacích formulářů na 100 bytů za každou obec vyplývá, jaké je zapojení jednotlivých obcí do online sčítání. „Na předních místech se pohybují malé obce. Mezi nimi jsou nejaktivnější Stojčín, Červená Lhota a Měšín. U obcí, ve kterých bylo identifikováno více než 500 bytů, jsou na prvních pozicích Dobronín, Hamry nad Sázavou a Měřín. V kategorii, kterou představují obce s více než 3 000 byty, v online sčítání vynikají Žďár nad Sázavou, Jihlava a Havlíčkův Brod,“ upřesňuje 1. místopředsedkyně ČSÚ Eva Krumpová.

Na opačné straně žebříčku jsou Spělkov, Líšná a Nový Jimramov. Obce se zaměřením na turistický ruch, s významným podílem krátkodobě pronajímaných bytů či chatové oblasti mohou vykazovat nižší hodnoty odeslaných formulářů na 100 bytů, a to kvůli vyššímu počtu neobydlených bytů. Nemusí to však znamenat slabší zájem o on-line sčítání u obyvatel, kteří v těchto obcích žijí.

Nejaktivnější obce dle kategorií počtu bytů na Vysočině

Obec Okres

Odeslané formuláře na 100 bytů

do 500 bytů
Stojčín Pelhřimov 88,9

Červená Lhota

Třebíč 84
Měšín Jihlava 82,0
Smrčná Jihlava 79,9
Dvorce Jihlava 76,7
501 - 3 000 bytů
Dobronín Jihlava 73,4
Hamry nad Sázavou Žďár. n. Sázavou 69,2
Měřín Žďár n. Sázavou 66,4
Okříšky Třebíč 66
Golčův Jeníkov Havlíčkův Brod 64,4
nad 3 000 bytů
Žďár nad Sázavou Žďár n. Sázavou 72,8
Jihlava Jihlava 71,0
Havlíčkův Brod Havlíčkův Brod

69,3

Třebíč Třebíč 68,9
Pelhřimov Pelhřimov 68,7

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj ČSÚ

Štítky sčítání lidu, výzkum, data, ČSÚ, on-line, Vysočina, Jihlava, Kraj Vysočina, Žďár nad Sázavou, Stojčín, Dobronín, Český statistický úřad, Pelhřimov, Česko, Třebíč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

On-line sčítání lidu na Vysočině: Nejaktivnější je Stojčín, vzorní jsou i lidé v Dobroníně, Žďáru a Jihlavě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.