Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Uplynulá zima stála silničáře nejméně za uplynulé 4 roky. Spotřebovali skoro 8 tisíc tun soli

Uplynulá zima patřila k nejmírnějším za poslední roky. To vyplývá z vyhodnocení krajských silničářů na Vysočině. Podle Radovana Necida, ředitele Krajské správy a údržby silnic Vysočiny (KSÚV), celkové náklady zimní údržby silnic na silniční síti Kraje Vysočina dosáhly částky 166 094 000 korun.

„To představuje v porovnání s předchozí sezonou úsporu o více než 56 milionů korun,“ doplňuje ředitel Radovan Necid.

Finančně nejnáročnější byl v poslední zimní sezóně měsíc leden, kdy náklady přesáhly 40 milionů korun. Celkově krajští silničáři spotřebovali na silnicích v regionu chemický posypový materiál (sůl, solanka) za téměř 14 milionů korun a inertní posypový materiál (drť, písek struska) v hodnotě přibližně 11 milionů korun.

Mechanizace KSÚV ujela celkem 432 871 km, z toho 53 628 km na silnicích I. třídy v majetku státu a 379 243 km na krajských silnicích II. a III. třídy. Celkem 286 475 km zdolaly sypače a další mechanizace při posypu a prohrnování, zbylých 146 396 km připadlo na kontrolní jízdy.

Kolik padlo materiálu? 

Silničáři během zimy spotřebovali celkem 7840 tun soli, 27 468 tun inertních posypových materiálů a 2 589 tisíc litrů solanky.

„Mírnější průběh zimního počasí však neznamená, že by zaměstnanci krajské správy a údržby silnic zaháleli. Svoji aktivitu jsme částečně přesunuli na provádění náhradní práce na silniční síti, zejména na silničním stromoví, na odvodnění silničních těles, na údržbu bezpečnostních zařízení nebo na údržbu a instalaci svislého dopravního značení,“ přibližuje ředitel silničářů Necid.


Podrobnější členění a porovnání s pětiletým průměrem, zdroj: Kraj Vysočina 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky silničáři, zima, údržba, silnice, Kraj Vysočina, sůl, Radovan Necid

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uplynulá zima stála silničáře nejméně za uplynulé 4 roky. Spotřebovali skoro 8 tisíc tun soli | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.