Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ORKÁN SABINE: Kalamita v kraji dál platí, padají další stromy. Problémy jsou i v dopravě

, aktualizováno 11. února 2020, 7:54

Na Vysočině i nadále platí kalamitní stav, který byl vyhlášený během včerejška kvůli poruchám elektrického vedení způsobeným orkánem Sabine. Podle Boženy Herodesové, mluvčí společnosti E.ON, která zásobuje většinu Vysočiny, potrvá minimálně do 12:00. Trvání kalamity ráno potvrdila i společnost ČEZ Distribuce, která má zákazníky na Havlíčkobrodsku.

ČEZ Distribuce ráno evidovala na Havlíčkobrodsku sedm poruch na vedení vysokého napětí. Bez proudu tam bylo asi 1500 domácností, uvedla Šárka Lapáčková Beránková. Aktuální údaje společnosti E.ON zatím nejsou k dispozici, v pondělí před půlnocí ale nebylo zásobováno přes 3000 jejich zákazníků, hlavně na Třebíčsku.

Vypadá to, že si od silného větru neodpočineme ani dnes. Foukat začal už před půlnocí, na Jihlavsku ho kolem sedmé hodiny ranní doplnilo husté sněžení. Vítr i nadále na Vysočině láme stromy a způsobuje problémy v dopravě. Hasiči v kraji už kvůlipočasí vyjížděli asi na dvacítku míst.

Uzavřená silnice na Havlíčkobrodsku 

Silný vítr omezuje provoz železnic. Problémy jsou mezi Přibyslaví a Sázavou u Žďáru nad Sázavou. Kvůli popadaným stromům je uzavřená silnici v Libici nad Sázavou nebo mezi Chotěboří a obcí Dolní Sokolovec.

Během pondělka vítr na Vysočině navíc poškodil mnohé střechy. Asi nejvíce poškozenou obcí v kraji je Rohozná na Jihlavsku, kde orkán poškodil skoro padesátku nemovitostí. 

Havlíčkobrodsko má kvůli orkánu kalamitní stav. Pět tisíc domácností je bez proudu

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila na Havlíčkobrodsku kalamitní stav. Eviduje tam 13 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek energie je tak asi 5000 domácností, řekla mluvčí společnosti Šárka Lapáčková Beránková. V dalších částech kraje je...

V Přibyslavi na Havlíčkobrodsku zaznamenali meteorologové náraz větru o rychlosti 110 kilometrů v hodině. Na několika dalších místech měl rychlost před 90 kilometrů v hodině. Nezastavili se ani operátoři na linkách 150 a 112. Ti po celý den přijímali hlášení o událostech, a to nejen z Vysočiny, ale i z ostatních krajů.

Orkán Sabine, který se dnes prohnal i Vysočinou, zaměstnal kromě záchranářů také operátory linek 112 a 150. Ti od dnešního rána přijímali hlášení o mimořádných událostech. A to nejen z našeho kraje.

Před silným větrem varují meteorologové i dnes.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky ČR, počasí, hasiči, vítr, Vysočina, Kraj Vysočina, Storm Ciara, strom, okres Havlíčkův Brod, E.ON, ČEZ, vichřice, okres Jihlava, Přibyslav, Sázava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ORKÁN SABINE: Kalamita v kraji dál platí, padají další stromy. Problémy jsou i v dopravě | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.