Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Havlíčkobrodsko má kvůli orkánu kalamitní stav. Pět tisíc domácností je bez proudu

Společnost ČEZ Distribuce vyhlásila na Havlíčkobrodsku kalamitní stav. Eviduje tam 13 poruch na vedení vysokého napětí. Bez dodávek energie je tak asi 5000 domácností, řekla mluvčí společnosti Šárka Lapáčková Beránková. V dalších částech kraje je bez proudu asi 1500 domácností. Kromě dodávek energie dnes silný vítr na Vysočině komplikuje železniční i silniční dopravu, poškodil také desítky střech, nejvíc, skoro 50, zřejmě v Rohozné na Jihlavsku, která má kolem 400 obyvatel.

Kvůli silnému větru zasahovali hasiči z Vysočiny od rána asi na 290 místech. V souvislosti s pádem stromů či jiných předmětů se v kraji lehce zranili tři lidé, řekl mluvčí krajských záchranářů Petr Janáček.

Na železnici jsou od rána problémy s provozem některých tratí zejména na Havlíčkobrodsku a Jihlavsku. Vlaky nejezdí ani mezi Humpolcem a Herálcem, v úseku Havlíčkův Brod a Rozsochatec nebo mezi Telčí a jihočeskými Dačicemi.

Vilémov na Havlíčkobrodsku dnes preventivně ukončil vyučování už dopoledne, aby se dojíždějící děti mohly dostat domů.

V Dolní Cerekvi na Jihlavsku se na silný vítr, který obce dopoledne zasáhl, připravili s dvěma motorovými pilami. Hasiči i pracovníci obce dopoledne odstraňovali stromy, větve i střešní tašky napadané na vozovky. „Někde je to jedna dvě tašky, jsou ale i nemovitosti, kde je půlka střechy dole," řekl starosta Zdeněk Dvořák.

Popadané stromy, polámané větve, stržené střechy a domácnosti bez proudu. To je výsledek řádění orkánu Sabine, který udeřil dnes ráno také v našem kraji. Kvůli počasí vyjeli hasiči na Vysočině od rána více než 250 krát.

V Rohozné na Jihlavsku vítr poškodil střechy na 46 domech. Nejvíc podle místostarostky Věry Řezníčkové dva sousední domy, jejichž obyvatelé mají zajištěné náhradní ubytování u příbuzných, a také obecní hasičskou zbrojnici. V obci pomáhá asi dvacítka profesionálních hasičů. Z Havlíčkova Brodu si nechali dopravit technický kontejner, který obsahuje věci potřebné k provizornímu zajištění střech, jsou stále na místě.

Nejhůř je na tom Rohozná na Jihlavsku

K prvním stromům padlým přes silnice začali hasiči z Vysočiny jezdit po 06:00 na Pelhřimovsko. Postupně si jejich zásah vyžádaly další okresy. Rohozná je podle mluvčí hasičů Petry Musilové zřejmě nejpostiženější obcí v kraji.

Energetické společnosti evidovaly v kraji dopoledne několik tisíc domácností bez dodávky energie. Postupně se poruchy dařilo odstraňovat, nové ale přibývaly, což vedlo společnost ČEZ Distribuce k vyhlášení kalamitního stavu na Havlíčkobrodsku. Společnost E.ON, která je dodavatelem v dalších částech Vysočiny, eviduje podle své mluvčí Martiny Slavíkové výpadek proudu asi u 1500 domácností.

Autoři | Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky orkán, Sabine, vítr, kalamita, energie, železnice, počasí, okres Havlíčkův Brod, okres Jihlava, Kraj Vysočina, Rohozná, vichřice, střecha, ČEZ, Havlíčkův Brod, Zdeněk Dvořák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíčkobrodsko má kvůli orkánu kalamitní stav. Pět tisíc domácností je bez proudu | Havlíčkobrodsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.