Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

ORKÁN SABINE: Silný vítr bral lidem střechy. Do středy se uzavřel jihlavský hřbitov

, aktualizováno 10. února 2020, 16:53

Popadané stromy, polámané větve, stržené střechy a domácnosti bez proudu. To je výsledek řádění orkánu Sabine, který udeřil dnes ráno také v našem kraji. Kvůli počasí vyjeli hasiči na Vysočině od rána více než 250 krát.

„Počet zásahů je pouze orientační, neustále jsou doplňované zásahy hlášené dobrovolnými jednotkami," vysvětluje Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů. 

Nejvíce zásahů během dvou uplynulých hodin měli hasiči na Havlíčkobrodsku a Pelhřimovsku. Plné ruce práce mají i operátoři tísňových linek. To potvrzuje i Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby. „V přímé souvislosti s orkánem Sabine ošetřila Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina tři pacienty, jejichž zranění si vyžádalo převoz do nemocničního zařízení."  

Orkán Sabine na Vysočině

Pondělí, 10. února 2020, 10:20

Orkán Sabine na Vysočině
Orkán Sabine na Vysočině

Jeden člověk se lehce zranil po pádu stromu na kabinu nákladního auta, v dalších případech šlo o lehká poranění horní poloviny těla, způsobená větrem uvolněnými předměty - popelnicí a částí plechové střechy. 

Čtvrtina Rohozné má poškozený dům 

Na počasí, které dnes venku panuje, zareagovala také jihlavská radnice. Ta se rozhodla uzavřít ústřední hřbitov. „Jeden smrk spadl, další hrozí zřícením. Zítra se budou stromy odklízet a kácet. Opětovné otevření předpokládáme nejpozději ve středu," doplnil Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

Hodně nepříjemné chvíle dnes zažívají obyvatelé Rohozné na Jihlavsku. Orkán tam během dnešního dne poškodil čtvrtinu domů. Podle serveru idnes.cz ze čtyř domů střechy zmizely zcela, desítky dalších stavení utrpěly větší či menší škody.

Také na Vysočinu dle předpovědi dorazil silný vítr. Orkán Sabine zaměstnává převážně hasiče, v uplynulé hodině vyjížděli k více než 80 událostem. Nejvíce práce měli od rána hasiči na Jihlavsku a Pelhřimovsku, naopak nejméně na Žďársku.

Ohodnoť článek

Foto HZS Kraje Vysočina, čtenáři Jihlavské Drbny

Štítky orkán, vítr, počasí, doprava, Sabine, Storm Ciara, střecha, strom, Kraj Vysočina, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, okres Havlíčkův Brod, okres Pelhřimov, Rohozná

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ORKÁN SABINE: Silný vítr bral lidem střechy. Do středy se uzavřel jihlavský hřbitov | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.