Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ORKÁN SABINE: Počet výjezdů hasičů roste. Nejvíc problémů je na Jihlavsku a Pelhřimovsku

, aktualizováno 10. února 2020, 12:44

Také na Vysočinu dle předpovědi dorazil silný vítr. Orkán Sabine zaměstnává převážně hasiče, v uplynulé hodině vyjížděli k více než 80 událostem. Nejvíce práce měli od rána hasiči na Jihlavsku a Pelhřimovsku, naopak nejméně na Žďársku.

Během dopoledne hasiči nejčastěji zasahovali na Jihlavsku, nejvíce je zaměstnávaly stromy a větve popadané na silnicích. Za pomoci ručních motorových pil likvidovali popadané stromy například v Dobroutově, Lukách nad Jihlavou nebo Krasonicích.

„Zásah hasičů byl nutný třeba v Kostelní Myslové, Jestřebí, Nové Říši nebo v Puklicích. V Rohozné vítr uvolnil střešní krytinu na rodinném domě," shrnula Petra Musilová, mluvčí krajských hasičů. Podobná událost se stala i v Moravských Budějovicích, kde silný vítr poškodil střechu domu v ulici Čechova. 

Orkán Sabine na Vysočině

Pondělí, 10. února 2020, 10:20

Orkán Sabine na Vysočině
Orkán Sabine na Vysočině

Od rána mají hasiči na Vysočině zatím k osmdesátii výjezdům. 

Na Sněžce až 180km/h

Už v noci vítr přicházející do Česka z Německa místy značně přesáhl sílu orkánu. Na Sněžce dosáhl v nárazech rychlosti až 180 kilometrů za hodinu a na dalších místech na horách se rychlost větru přiblížila 130 kilometrům za hodinu. Na twitteru to uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). I v nížinách se rychlost větru dostala vysoko, v nárazech činila podle meteorologů asi 100 kilometrů za hodinu.

Dálniční síť je podle mluvčího Ředitelství silnic i dálnic Jana Rýdla zatím sjízdná bez omezení. „Ale vidíme na kamerách, že řidiči mají často s poryvy větru problémy. ŘSD doporučuje snížit rychlost a velkou opatrnost na otevřených úsecích a při předjíždění kamionů," varoval Jan Rýdl.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky orkán, vítr, počasí, doprava, Sabine, okres Jihlava, Storm Ciara, okres Pelhřimov, Kraj Vysočina, okres Žďár nad Sázavou, Český hydrometeorologický ústav, Sněžka, Nová říše, Luka nad Jihlavou, Dobroutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ORKÁN SABINE: Počet výjezdů hasičů roste. Nejvíc problémů je na Jihlavsku a Pelhřimovsku | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.