Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Vysočině přinese nový jízdní řád ČD podstatné změny spojů

Na Vysočině čekají cestující s novým jízdním řádem Českých drah platným od 15. prosince podstatné změny. Týkat se budou většiny tratí, řekla dnes novinářům ředitelka regionálního obchodního centra ČD Lenka Horáková. Úpravy u regionálních vlaků souvisejí hlavně se zaváděním nového dopravního systému kraje, kvůli němuž se postupně mění i regionální autobusové spoje.

Nový integrovaný systém Veřejné dopravy Vysočiny by měl zajistit lepší provázání vlakových a autobusových spojů. Lidem také umožní cestovat krajem vlakem i autobusy s jednou jízdenkou, což by mělo začít fungovat od 1. března, uvedl Pavel Bartoš z krajského odboru dopravy. V tomto termínu by měli být schopni v novém krajském tarifu odbavit cestující kromě ČD i téměř všichni autobusoví dopravci. Platný zůstane i tarif drah. U autobusů se jízdní řády podle Bartoše mění postupně, tento proces potrvá ještě dva roky.

Další změny u regionálních vlaků podle Horákové vyvolalo rozhodnutí ministerstva dopravy o změnách rychlíků mezi Brnem, Jihlavou a Českými Budějovicemi. „Proto došlo i k posunu regionální dopravy navazující na dálkovou," uvedla Lenka Horáková. Celkově se rozsah krajem objednané regionální vlakové dopravy proti letošku zvýší o 8,8 procenta, regionální vlaky na Vysočině podle nového jízdního řádu ujedou v součtu přes 4,4 milionu kilometrů.

Někde budou změny pouze minimální 

Na některých vlakových tratích budou změny podle Horákové minimální. Jde například o úsek Havlíčkův Brod - Pardubice nebo od hranic Jihomoravského kraje do Žďáru nad Sázavou. „Pak jsou tratě, kde se spoje výrazným způsobem navyšují, a jsou úseky, kde vzhledem k velmi nízké poptávce dochází i k redukci," uvedla.

Výrazně stoupne počet spěšných a osobních vlaků ve směru Havlíčkův Brod - Jihlava - Slavonice, víc vlaků bude jezdit také třeba směrem z Havlíčkova Brodu do Světlé nad Sázavou. Mezi Žďárem nad Sázavou a Novým Městem na Moravě budou vlaky jezdit téměř celodenně v hodinovém taktu, zatímco v dalším úseku z Nového Města do Tišnova spoje ubudou, uvedla Horáková příklady změn.

Cestující vlakem se dostanou z Havlíčkova Brodu do Jihlavy za 19 minut. Už v prosinci

Nový jízdní řád na železnici, který vstoupí v platnost 15. prosince, přinese cestujícím renesanci spěšných vlaků. Novou nabídku spěšných vlaků, které spojí Havlíčkův Brod, Jihlavu, Třešť, Telč a jihočeská města Dačice a Slavonice, přináší...

Na nádražích Vysočiny bude s novým jízdním řádem také méně pokladen. Zůstanou jen ve 12 stanicích. Lidé, kteří budou vyjíždět ze stanice bez pokladny, koupí jízdenku ve vlaku nebo přes internet. „Na přání objednatele zavádíme pojmenování některých regionálních vlaků," uvedla Horáková další novinku.

Dráhy vypraví na Vysočině v průměru 372 vlaků denně. Podle letos uzavřené desetileté smlouvy s krajem se ČD zavázaly pořídit pro Vysočinu 15 nových vlakových jednotek, jezdit mají začít do konce roku 2023.

Autoři | Foto Drbna

Štítky železnice, správa, ČD, doprava, řády, Kraj Vysočina, České dráhy, jízdní řád, Pavel Bartoš, Veřejná doprava Vysočiny, Havlíčkův Brod, Jihlava, Ministerstvo dopravy České republiky, Nové Město na Moravě, Žďár nad Sázavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině přinese nový jízdní řád ČD podstatné změny spojů | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.