Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cestující vlakem se dostanou z Havlíčkova Brodu do Jihlavy za 19 minut. Už v prosinci

Nový jízdní řád na železnici, který vstoupí v platnost 15. prosince, přinese cestujícím renesanci spěšných vlaků. Novou nabídku spěšných vlaků, které spojí Havlíčkův Brod, Jihlavu, Třešť, Telč a jihočeská města Dačice a Slavonice, přináší cestujícím Kraj Vysočina ve spolupráci s Českými drahami. Vlaky cestu z Havlíčkova Brodu do Jihlavy urazí za 19 minut.

V Havlíčkově Brodě budou spěšné vlaky navazovat na rychlíky z Prahy, Brna a osobní vlaky z východních Čech. Již za 19 minut po odjezdu z Havlíčkova Brodu bude vlak brzdit u nástupišť jihlavského hlavního nádraží, o další čtyři minuty později pak zastaví na městském nádraží ve středu města Jihlavy. Spěšné vlaky nabídnou novou možnost rychlého spojení bez čekání v pověstných zácpách v Havlíčkově Brodě i v Jihlavě.

„Jako Broďák uvažuji o tom, že se na jednání rady kraje v Jihlavě vydám po kolejích, až se nové vlaky rozjedou,“ říká Jan Hyliš, radní Kraje Vysočina pro dopravu. Nebude třeba čekat na vysokorychlostní trať. Nové spěšné vlaky vyjedou již od 15. prosince na koleje současné tratě, které před lety prošly rozsáhlou opravou, umožňující jízdu rychlostí až 120 km/h.

Spěšné vlaky „Renesance“ jsou součástí připravovaného integrovaného dopravního systému „Veřejná doprava Vysočiny“, který kraj Vysočina v minulých letech opakovaně projednával se starosty všech obcí na Vysočině.

Další opatření v oblasti jednotných jízdenek a v autobusové dopravě bude Kraj Vysočina zavádět v postupných krocích během několika následujících měsíců. Odkaz na připravované jízdní řády Veřejné dopravy Vysočiny platné od 15. prosince 2019 je ZDE

Z Jihlavy budou nové vlaky pokračovat na Telč a Slavonice, dosud vlakem těžko dostupných částí Vysočiny a jižních Čech. Nově spěšné vlaky nabídnou možnost příjemného spojení Prahy s renesančními městy Telč, Dačice a Slavonice pouze s jedním přestupem v Havlíčkově Brodě. Jelikož půjde vpravdě o renesanční spojení renesančních měst na rozhraní jihozápadní Moravy a jihovýchodních Čech, z nichž Slavonice jsou městskou památkovou rezervací a Telč je součástí světového dědictví, nové spěšné vlaky ponesou společný název „Renesance“.

Změna k lepšímu i pro Telč 

„Nový jízdní řád vlaků od 15. prosince znamená pro Telč podstatnou změnu. Když se podíváte do jízdního řádu, narazíte pod názvem „Renesance“ na spěšné vlaky jedoucí ze Slavonic přímo až do Havlíčkova Brodu. A těch jede denně hned několik, samozřejmě i opačným směrem. A z Havlíčkova Brodu pak jede přímo do Prahy vlak Vysočina. Takže když nasednete v Telči do vlaku v 6.36, s jedním přestupem v Havlíčkově Brodě budete v Praze v 9:52. A při odjezdu z Prahy v 16:04 budete zpět v Telči v 19:31. Jasně, je to pořád zhruba tři a čtvrt hodiny. Ale když si vezmu dnešní situaci na dálnici a hledání parkoviště v Praze, už je to srovnatelné. Tak proč to nezkusit,“ vybízí otázkou k cestování vlakem do hlavního města starosta Telče Roman Fabeš.

Příprava na rozsáhlou rekonstrukci 

Trať z Kostelce u Jihlavy do Slavonic je dnes téměř zapomenutou lokálkou. Přesto v ní Kraj Vysočina vidí velký potenciál. „Po souběžné silnici z Jihlavy do Telče jezdí tisíce aut a stovky cestujících v autobusech,“ říká Hyliš. Správa železniční dopravní cesty, která se o koleje stará, již ve shodě s krajem připravuje rozsáhlou rekonstrukci tratě z Jihlavy do Slavonic.

„Cílem je revitalizace dráhy, zefektivnění jejího provozu a zajištění dostatečné kapacity trati pro vedení vlaků v osobní a nákladní dopravě. Současná i výhledová kapacita bude stanovena na základě zpracované a projednané dopravní technologie, kde bude zohledněn závazný krátkodobý i střednědobý výhled objednávky regionální železniční dopravy zajišťovaný Krajem Vysočina. Zvýší se také bezpečnost dopravy, a to díky nasazení zabezpečovacího zařízení 3. kategorie i instalací světelné signalizace na vybraných přejezdech. Zvýšený komfort cestujícím poskytnou nově vybudovaná nástupiště. Předpokládaná doba realizace 2022 – 2023,“ říká Radka Pistoriusová, mluvčí Správy železniční dopravní cesty. 

Autoři | Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Havlíčkův Brod, Jihlava, Kraj Vysočina, Telč, Slavonice, Praha, jízdní řád, Dačice, České dráhy, Třešť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cestující vlakem se dostanou z Havlíčkova Brodu do Jihlavy za 19 minut. Už v prosinci | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.