Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Sudý počet zastupitelů, rodinné kandidátky. Jak se volí v nejmenších obcích kraje?

Celostátně se sleduje situace ve velkých městech. Pojďme se teď naopak podívat do těch nejmenších obcí našeho regionu, kde je zřetelně vidět rozmanitost možností při komunálních volbách. Od kandidatury jedinců, přes více kandidátek až k sudému počtu obecních zastupitelů.

Nejmenší obcí v celé České republice je Vysoká Lhota na Pelhřimovsku. Žije zde 16 obyvatel a podle dostupných statistik z roku 2018 jde také o věkově nejstarší obec v České republice. Obec zažila před rokem i mimořádné volby, protože se tam na jaře rozpadlo zastupitelstvo, když jeden jeho člen rezignoval na svou pozici.

Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku přišli k volbám čtyři z patnácti voličů

Ve Vysoké Lhotě na Pelhřimovsku vznikne zastupitelstvo z kandidátů politického subjektu Za samostatnou Vysokou Lhotu. Rozhodly o tom sobotní volby. O hlasy voličů se v obci ucházel jediný politický subjekt. Za samostatnou Vysokou Lhotu tak obsadí...

V letošních komunálních volbách tady na pět zastupitelských míst kandiduje šestice místních, z nichž čtyři patří k rodině Plášilů. Stávající (od mimořádných voleb v září 2021) starosta Martin Plášil tak má velkou šanci pokračovat.

Komunální volby se uskuteční v pátek 23. a v sobotu 24. září. Volební místnosti budou otevřeny v pátek od 14 do 22 hodin, v sobotu od 8 do 14 hodin, poté začne sčítání hlasů. Případné druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu ČR 30. září a 1. října 2022.

Druhou nejmenší obcí na Vysočině je pak Spělkov s 31 obyvateli v okrese Žďár nad Sázavou. Zde jsou do voleb do pětičlenného zastupitelstva zaevidovány dvě kandidátky. Jedna šestičlenná stávající starostky šestašedesátileté Aleny Šídlové a druhá s jediným kandidátem Milošem Dvořákem.

Na Jihlavsku je nejmenším Vanůvek, který se nachází necelých deset kilometrů severozápadně od Telče a žije zde 37 obyvatel. Do sedmičlenného zastupitelstva kandiduje sedm jednotlivců, mezi nimiž je i stávající starosta třiasedmdesátiletý Jaroslav Jeřábek.

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit, přináší Drbna v tomto článku.

Co se týče Havlíčkobrodska, tak zde je nejmenší obcí Sloupno se 40 obyvateli. Volební výsledek je zde jen otázkou „o kolik“. Stávající starosta jednasedmdesátiletý Jaroslav Slanař do sedmičlenného zastupitelstva sestavil sedmičlennou kandidátku, na které je jedničkou.

Horní Smrčné na Třebíčsku se svými 54 obyvateli je až 23. nejmenší obcí na Vysočině, přesto je na Třebíčsku před Nimpšovem (57 obyvatel) nejmenší. V této obci se utká 8 kandidátů o 6 mandátů. Jedním z kandidujících je čtyřiašedesátiletý starosta Jaromír Křivánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Bezděk | Zdroj volby.cz, wikipedia, weby obcí

Štítky volby, komunální, obec, kandidátní, listina, kandidát, Vysočina, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Česko, okres Pelhřimov, Vysoká Lhota, Kraj Vysočina, Jaroslav Jeřábek, Miloš Dvořák, okres Třebíč, Parlament České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sudý počet zastupitelů, rodinné kandidátky. Jak se volí v nejmenších obcích kraje? | Volby | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.