Počasí dnes19 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sportovcem Kraje Vysočina jsou Vysočina Gladiators, Martin Prokop a Dominika Hronová

Sportovní elita z celého kraje se ve čtvrtek 18. dubna sešla v havlíčkobrodském Kulturním domě Ostrov, v anketě Sportovec Kraje Vysočina se zástupci Jihlava neztratili, první místo brali závodník Martin Prokop i Vysočina Gladiators hrající americký fotbal.

Sportovní fanoušci mají stále v paměti skvělý výsledek Martina Prokopa na letošní Rallye Dakar, první místo v mužské kategorii však získal za loňský ročník, kdy šestým místem vyrovnal své i české tehdejší maximum v kategorii automobilů.

Vítězové ankety Sportovec Kraje Vysočina za rok 2023
Handicapovaný sportovec: Ondřej Zmeškal (Blindmann.cz), triatlon
Junior – dívky: Nikola Musilová (Atletika Jihlava), atletika
Junior – chlapci: Ondřej Loupal (TJ Spartak Třebíč), atletika
Veřejnost – jednotlivec: Barbora Krejčířová (Zámecká stáj Plandry), jezdectví
Veřejnost – trenér: Róbert Barta (TJ Sokol Nové Veselí), házená
Veřejnost – kolektiv: SDH Hvězdoňovice ženy, požární sport
Trenér: Eva Suchá (Atletika Jihlava), atletika
Kolektiv: Vysočina Gladiators, americký fotbal
Dospělí – ženy: Dominika Hronová (SK Taekwondo Lacek), taekwondo 
Dospělí – muži: Martin Prokop (MP sports), automobilový sport – rally
Sportovní výkon roku - Tomáš Souček (West Ham United), fotbal
Cena za přínos pro sport: Jan Urbánek (Třebíč Nuclears), baseball

Klíčem k úspěchu tehdy bylo podle Prokopa, že úspěšně zvládli náročnou druhou etapu, v níž řada favoritů chybovala. „My ne a dostali jsme se do první desítky, kterou jsme drželi. Poté jsme ve velké nadmořské výšce psychicky ustáli, že jsme hodně ztráceli, s čímž jsme nemohli nic dělat. Třetím důležitým bodem bylo, že jsme se v předposlední etapě, kdy se nám rozbil diferenciál, nevzdali a dovezli auto do cíle," řekl loni po dojezdu.

Do krajského města putuje i cena pro nejlepší kolektiv. Hráči amerického fotbalu Vysočina Gladiators obhájili první místo. Vzhledem k tomu, že získali titul mistrů ČR v kategorii mužů i juniorů, nešlo o velké překvapení. „Během zápasu to byla taková směsice emocí, na jednu stranu jsem si zápas maximálně užíval, na straně druhé určitá nervozita se taky dostavila. Ale jako head coach musíte působit klidně a že víte, co děláte,“ usmíval se po poslední bitvě trenér Matěj Večes

Nejlepší trenérkou byla vyhlášená Eva Suchá z Atletiky Jihlava. „Trenérka pracuje s úspěšnými nadějnými atlety z Atletiky Jihlava, mezi nimi jsou například Kubelík, Musilová nebo Dreisig,“ zmínila krajská mluvčí Jitka Svatošová.

Atletika Jihlava získala také první místo mezi juniorkami. Zmiňovaná Nikola Musilová ho získala za několik medailí z domácích mistrovství ve své věkové kategorii, na Mistrovství Evropy juniorů v Jeruzalémě byla členkou bronzové štafety. Nejlepším juniorem byl Ondřej Loupal z TJ Spartak Třebíč, který loni překonal český rekord v kategorii dorostu v běhu na 400 metrů a posbíral několik zlatých medailí.

Jihlavan Martin Prokop šestým místem na Rallye Dakar vyrovnal svoje a české maximum

Automobilový jezdec Martin Prokop pocházející z Jihlavy dokončil legendární Rallye Dakar na šestém místě. Vyrovnal tak svůj nejlepší výsledek a české historické maximum z roku 2019.

Na Pelhřimovsko míří cena pro ženskou vítězku ankety, kterou se stala taekwondistka Dominika Hronová. Reprezentantka SK Taekwondo Lacek byla třetí na European Games Krakow 2023, pátá na Summer World University Games v Chengdu a stejné umístění získala na Paris 2023 World Taekwondo Grand Prix. První místo si odvezla z Lucembourg open, turnaje světového poháru.

Letos nově mohla ve třech kategoriích hlasovat i veřejnost. Ta nejvíce hlasovala pro Barboru Krejčířovou ze Zámecké stáje Plandry, která se věnuje jezdectví a loni byla nejlepší pony jezdkyní v Česku. Mezi trenéry měl největší podporu Róbert Barta věnující se házené v Novém Veselí a mezi kolektivy medailemi z českého mistrovství ověnčený ženský oddíl SDH Hvězdoňovice.

„Během zápasu to byla taková směsice emocí. Ale jako head coach musíte působit klidně a že víte, co děláte," usmíval se trenér Vysočina Gladiators Matěj Večes po zisku českého titulu v americkém fotbale

Nejlepším handicapovaným sportovcem byl loni Ondřej Zmeškal z Třebíčska, který se navzdory nevidomosti věnuje triatlonu. „Handicapovaný triatlonista získal dva tituly mistra světa během tří týdnů,“ okomentovala Svatošová úspěchy, kterými bylo první místo mezi handicapovanými sportovci na Mistrovství světa v extrémním triatlonu na dlouhé distanci Ironman v Norsku – Norseman stejné umístění v kategorii nevidomých na Mistrovství světa na poloviční distanci Ironman ve finském Lahti.

Za přínos sportu byl porotou oceněný Jan Urbánek z třebíčských Nuclears. Cenu za sportovní výkon roku dostal fotbalista Tomáš Souček, reprezentační kapitán a opora anglického týmu West Ham United.

VIDEO: Gladiators podruhé v historii mistry České republiky. V Czech Bowlu zdolali dosud neporaženou Ostravu 42:28

Czech Bowl se po dvou letech a podruhé v historii vrací na Vysočinu. Místní Gladiators ho v neděli večer ukořistili po velmi dramatické bitvě proti ostravským Steelers. Ti v zápase neustále dotahovali, ale v závěru to už nedokázali.

O výsledcích ankety Sportovec Kraje Vysočina rozhodovala odborná komise složená ze zástupců sportovních novinářů, sportovních organizací včetně Komise pro sport a volný čas Rady Kraje Vysočina. Možnost hlasovat měla začátkem letošního roku také veřejnost, která vybírala nejlepšího jednotlivce, trenéra a kolektiv.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Prokop/Facebook

Štítky Martin Prokop, Vysočina Gladiators, Dominika Hronová, Atletika Jihlava, anketa, Sportovec Kraje Vysočina, trenér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovcem Kraje Vysočina jsou Vysočina Gladiators, Martin Prokop a Dominika Hronová | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.