Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jihlavan Martin Prokop šestým místem na Rallye Dakar vyrovnal svoje a české maximum

Automobilový jezdec Martin Prokop pocházející z Jihlavy dokončil legendární Rallye Dakar na šestém místě. Vyrovnal tak svůj nejlepší výsledek a české historické maximum z roku 2019.

V závěrečné 14. etapě soutěže čekala na účastníky 136 km dlouhá rychlostní zkouška a přesun do cílového města Dammám. Prokop po technických problémech v sobotním předposledním dějství startoval dnes až jako osmnáctý a za nejrychlejším Francouzem Guerlainem Chicheritem zaostal o 7:12 minuty.

V etapovém pořadí byl čtyřicetiletý český jezdec čtrnáctý. Šesté místo v konečném hodnocení ale bez problémů uhájil, sedmý Argentinec Juan Cruz Yacopini za ním zaostal o více než 46 minut. Při osmém startu na Dakaru se Prokop potřetí prosadil do první desítky.

„Jsme v cíli, šestka je potvrzená, což je úžasné," řekl Martin Prokop na Facebooku. „Byl to dlouhý Dakar, nejdelší v Saúdské Arábii a rozhodně nejtěžší. Etapy byly krásně namixované a žádná z nich nebyla jednoduchá. Super zážitek," uvedl jezdec týmu Orlen Benzina, který dodal: „Děkujeme za podporu všem fans, celému týmu MP Sports a ORLEN Team, našim rodinám a sponzorům! Byl to mazec a bylo skvělý.“

Klíčem k úspěchu bylo podle Prokopa, že úspěšně zvládli náročnou druhou etapu, v níž řada favoritů chybovala. „My ne a dostali jsme se do první desítky, kterou jsme drželi. Poté jsme ve velké nadmořské výšce psychicky ustáli, že jsme hodně ztráceli, s čímž jsme nemohli nic dělat. Třetím důležitým bodem bylo, že jsme se v předposlední etapě, kdy se nám rozbil diferenciál, nevzdali a dovezli auto do cíle," řekl Prokop.

Za vítězstvím mířil od počátku Katařan Násir Attíja, který se dostal do průběžného vedení ve třetí etapě a první místo už neopustil. Pátým triumfem v kategorii se odpoutal v historických tabulkách od Ariho Vatanena z Finska, více prvenství má pouze Francouz Stéphane Peterhansel (8).

Rallye Dakar - závěrečná 14. etapa: Hufuf - Dammám (416 km celkově/136 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Chicherit, Winocq (Fr./Prodrive) 1:09:24, 2. Ekström, Bergkvist (Švéd./Audi) -1:36, 3. Halpern, Graue (Arg./Mini) -1:53, ...12. Prokop, Chytka (ČR/Ford) -7:12.

Konečné pořadí: 1. N. Attíja, Baumel (Kat., Fr./Toyota) 45:03:15, 2. Loeb, Lurquin (Fr., Belg./Prodrive) -1:20:49, 3. Moraes, Gottschalk (Braz., Něm./Toyota) -1:38:31, ...6. Prokop, Chytka -3:40:44.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook / Martin Prokop

Štítky Martin Prokop, Dakar, rallye

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavan Martin Prokop šestým místem na Rallye Dakar vyrovnal svoje a české maximum | Ostatní sporty | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.