Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zima v pohybu. Jihlava chystá běžecký ovál, z Heulosu se přesune do Českého mlýna

Také letos lidé v Jihlavě nebudou muset daleko, pokud budou chtít vyrazit na běžky. Město ve spolupráci se spolkem Lyžařské Jihlavsko bude i letos opět zajišťovat údržbu lyžařského běžkařského okruhu. Tentokrát už ale nebude u amfiteátru, jako tomu bylo vloni, ale přesune se do volnočasového areálu Český mlýn u řeky Jihlavy.

Na ploše vedle pumptracku se začne vyrábět sníh ihned, jakmile začne mrznout. „Sněhová děla jsou už v Českém mlýně připravena, okruh může být dlouhý až 1200 metrů. Může být ale i poloviční, záležet bude na sněhových podmínkách a možnostech rozvážet vyrobený technický sníh po areálu. Elektřina i čerpadla a sněhová děla jsou zajištěna,“ řekl náměstek primátorky Petr Ryška.

Běžkaři v loňském roce mohli v Jihlavě vyrazit na uměle zasněžovaný ovál, který vznikl v lesoparku Heulos, měřil 500 metrů. Tento rok si tedy o několik metrů polepší. Podle Petra Ryšky si vloni přišlo zasportovat denně i několik stovek lidí, když bylo pěkné počasí. Primátorka Karolína Koubová zmiňuje to, že podle záznamů z kamer městské policie třeba dva lidé za jeden den na Heulose nalyžovali 50 kilometrů. „Přijde mi to neuvěřitelné, na okruhu museli strávit několik hodin," vzpomíná s úsměvem na loňskou zimu Karolína Koubová. 

Běžkování až do večera 

Běžkařský ovál v Českém mlýně by měl vyrůst na travnatých pozemcích, do cyklostezky by tedy zasahovat neměl. Podle Ryšky bude možné sportovat i večer, protože areál Českého mlýna je osvětlený. „Samozřejmě těžko říct, jestli bude možné běžkovat až do noci, kdy už bude úplná tma," dodává náměstek Ryška. Město má podle něj odkoupeno jedno sněžné dělo, zbytek vybavení bude mít vypůjčený. 

Zasněžovat by se mohlo začít ještě před Vánocemi. Podle Ryšky bude důležité to, aby začalo stabilně mrznout. 

Určitě dobrou zprávou je to, že toto sportoviště bude pro běžkaře zdarma. Stejně jako kluziště, které se v těchto dnech chystá na Masarykově náměstí. Opět se bude rozprostírat kolem mariánského sloupu. 

Jihlavské Vánoce s jasnějšími obrysy. Strom i ulice rozzáří nové ozdoby, rozsvícení bude bez veřejnosti

Pokud jste se v posledních dnech ocitli na jihlavském Masarykově náměstí, pak vám určitě neušlo to, že se již staví kluziště kolem mariánského sloupu. Přípravy na Vánoce v Jihlavě tak začaly. Vloni se kvůli nepříznivé epidemiologické situaci na...

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky zima, sport, běžky, ovál, areál, Český mlýn, Jihlava, mlýn, běh na lyžích, Petr Ryška, okres Jihlava, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima v pohybu. Jihlava chystá běžecký ovál, z Heulosu se přesune do Českého mlýna | Sport | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.