Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jihlavské Vánoce s jasnějšími obrysy. Strom i ulice rozzáří nové ozdoby, rozsvícení bude bez veřejnosti

Pokud jste se v posledních dnech ocitli na jihlavském Masarykově náměstí, pak vám určitě neušlo to, že se již staví kluziště kolem mariánského sloupu. Přípravy na Vánoce v Jihlavě tak začaly. Vloni se kvůli nepříznivé epidemiologické situaci na Masarykově náměstí nebruslilo. Kluziště poprvé zájemci otestují 28. listopadu, tedy na první adventní neděli. Toto sportoviště bude lidem přístupné zdarma, a to do 30. ledna.

Kolem mariánského sloupu aktuálně vzniká dřevěná konstrukce ledové plochy.  

Podle plánu radnice má být kluziště v provozu od 28. listopadu do 30. ledna 2022. Je ale pravděpodobné, že zkušební provoz s bruslaři se zahájí dřív. Bruslaři, tak jako před dvěma lety, budou na kluziště přicházet přes turniket, díky kterému se tak snadno zjistí, kolik lidí je aktuálně na ledě. Dá se tak snad regulovat povolený počet sportujících, podle aktuální epidemiologické situace a s ní souvisejících vládních nařízení. „Na místě je již šatna, kde bude zázemí pro bruslaře. Tak jako tomu bylo v roce 2019," sdělila dnes novinářům primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Dodala, že na náměstí budou umístěny dezinfekční stojany a provoz kluziště i program se zřejmě bude podřizovat aktuální koronavirové situaci a vládním nařízením. „Počítáme i s tím, že vpouštět na led se bude po kontrole bezinfekčnosti v počtech dle aktuálně platných nařízení,“ ubezpečila Koubová. 

Město Jihlava počítá s tím, že letošní Vánoce s programem a kluzištěm vyjdou zhruba na 7 milionů korun. 

Zatím se počítá i s adventním kulturním programem. Ten by se měl konat každý den od 16 do 19 hodin. Skladba účinkujících vychází ze spojení jednotlivých spolkových komunit v Jihlavě s přiřazením žáků ZUŠ Jihlava a profesionálních divadelních a hudebních uskupení. Dále je připravena prezentace kovářského řemesla nebo filmové projekce pro jednotlivé večery. 

Jarmark do 22. prosince 

Náměstí ale neožije jen kluzištěm a kulturním programem. Na první adventní neděli, tedy 28. listopadu, si lidé budou moci, pokud to epidemiologická situace dovolí, nakoupit také na vánočním jarmarku. Stánky zde budou otevřeny do 22. prosince. „Zatím město počítá se zhruba 28 dřevěnými stánky v kruhu kolem kluziště, kde bude možné koupit zejména občerstvení v podobě horkých nápojů, klobás, bramboráků, trdelníků a vánočního cukroví. Trhovci by měli prodávat také vánoční sortiment jako jsou ponožky s vánočními motivy, věnce, ozdoby, svíce apod. Další vánoční sortiment pak bude v navazující části stánků, které budou stát podél OD Prior," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice.

Na uvedeném místě by mohlo být zhruba 25 dalších stánků. Na náměstí bude opět možné sehnat i vánoční stromky nebo jmelí. Vzhledem k opatřením budou mezi stánky dvoumetrové vzdálenosti a také dezinfekce u každého prodejce.

Zastřešené krmelce

Novinkou letošního roku budou takzvané krmelce, což budou dřevěne stánky, pod nimiž se návštěvníci vánočního jarmarku budou moci schovat a konzumovat zakoupené občerstvení. Počítá se také se třemi gastro stánky, které nabídnou malý zážitkový festival chutí. 

Stromek od soukromníka ze zahrady

V rohu Masarykova náměstí bude i letos stát vánoční strom. Ten městu věnoval soukromník ze své zahrady na rohu ulic Smrčenská a Mánesova. „Máme tak lepší pocit, že nebereme strom z nějakého zpustlého lesa napadaného kůrovcem," dodala Koubová.

Kdy bude strom převezen na náměstí, zatím není jasné. Jedná se totiž o stříbrný smrk, tedy druh jehličnanu, který se nemůže převážet v mrazivém počasí kvůli hrozícímu polámání větví. „Termín převozu na náměstí se tedy bude plánovat s ohledem na předpověď počasí," vysvětluje Koubová.

Termín rozsvícení stromu město také nebude propagovat z důvodu vývoje epidemiologické situace a hrozícího srocování lidí na Masarykově náměstí. Záznam rozsvícení stromu chce město vysílat na webu a sociálních sítích města.  

Nové ozdoby na stromku i v ulicích 

Vánoční stromek bude nazdobený novými ozdobami, město na letošní Vánoce zakoupilo i novou výzdobu do ulic. „Toto vyjde na 600 tisíc korun. Nazdobená, stejně jako vloni, bude i radnice," doplnila závěrem Karolína Koubová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky Vánoce, strom, advent, ozdoby, kluziště, náměstí, Jihlava, Karolína Koubová, radnice, mariánský sloup, vánoční stromek, sportoviště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavské Vánoce s jasnějšími obrysy. Strom i ulice rozzáří nové ozdoby, rozsvícení bude bez veřejnosti | Jihlavsko | Z kraje | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.