Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči z Vysočiny vyjížděli k dalšímu domu v plamenech. I zde hořelo kvůli horkému popelu z kamen

Zhruba milionová škoda vznikla majitelům rodinného domu v Chotěboři na Havlíčkobrodsku, který začal hořet v úterý 16. ledna kolem 19. hodiny. Vyjížděly k němu čtyři jednotky hasičů.

„Dům začal hořet kvůli popelu umístěnému v nádobě pod přístřeškem u domu," řekla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Operační středisko k události povolalo profesionální hasiče z Chotěboře a jejich dobrovolné kolegy z Chotěboře, obce Libice nad Doubravou a Ždírce nad Doubravou. Hořel zde přístřešek a část rodinného domu.

Podle Musilové se během požáru ani následném zásahu nikdo nezranil. Škoda byla předběžně vyčíslena na milion korun. 

Sbírka pro mladou rodinu 

K podobnému požáru, ale s mnohem vyšší majetkovou škodou, došlo na začátku minulého týdne v obci Rudíkov na Třebíčsku. I tady byla příčinou požáru nedbalost, jednalo se o novostavbu. Škoda byla vyčíslena na 6 milionů korun. 

Toto neštěstí, kdy se mladá rodina během chvíle ocitla bez střechy nad hlavou, vyvolalo mezi lidmi velkou vlnu solidarity. Obec zřídila transparentní účet, kde se k dnešnímu dni vybrala částka přes dva miliony korun. 

Jedno špatné rozhodnutí a přišli o střechu nad hlavou. Požár domu v Rudíkově vzbudil velkou vlnu solidarity

Úterý 9. ledna 2024. Den, na který asi už nikdy nezapomene rodina Zedníčkova, která bydlí v novostavbě v Rudíkově na Třebíčsku. Ráno po půl osmé jejich rodinný dům zcela zničil požár. Škoda na domě, který je nyní neobyvatelný, se vyšplhala na 6...

Starosta Rudíkova Zdeněk Souček redakci Drbny popsal, že rodinný dům je po požáru neobyvatelný. „Je zřejmě na zbourání. Střecha je zcela zničená, stropy jsou propadlé, je celý mokrý. Rodině jsme nabídli dočasný azyl v apartmánech na hřišti, to ale odmítli, dočasně bydlí u příbuzných,“ řekl před týdnem starosta Rudíkova, obce, která má zhruba 650 obyvatel.

Popel vždy do nehořlavých nádob 

Hasičský záchranný sbor Kraje Vysočiny v souvislosti s tímto požárem apeluje na všechny občany, aby při manipulaci a ukládání popelu byli maximálně opatrní a obezřetní a neukládali popel do plastových nádob. „Popel má nízkou tepelnou vodivost, a proto se často stává, že jsou v něm stále obsaženy žhavé nebo doutnající uhlíky, které si uchovávají iniciační teplotu až po dobu 78 hodin. Tyto uhlíky o velikosti 2 mm jsou schopny zapálit suché, jemné hořlavé materiály a pokud se dostanou společně do kontaktu (přesypání popelu, zafouknutí větru apod.) může dojít ke vzniku požáru,“ upozorňuje Radek Šimka, krajský vyšetřovatel příčin vzniku požárů HZS Kraje Vysočina.

Doplňuje ho Petra Musilová s tím, že popel, byť se zdá úplně vyhaslý, musí být uložen do nehořlavých nádob, které jsou neporušené a uzavíratelné. „Tyto nádoby musí také vždy být umístěné v bezpečné vzdálenosti od hořlavých látek a stavebních konstrukcí z hořlavých materiálů." 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky požár, oheň, výjezd, zásah, hasiči, popel, kamna, Chotěboř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči z Vysočiny vyjížděli k dalšímu domu v plamenech. I zde hořelo kvůli horkému popelu z kamen | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.