Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jedno špatné rozhodnutí a přišli o střechu nad hlavou. Požár domu v Rudíkově vzbudil velkou vlnu solidarity

Úterý 9. ledna 2024. Den, na který asi už nikdy nezapomene rodina Zedníčkova, která bydlí v novostavbě v Rudíkově na Třebíčsku. Ráno po půl osmé jejich rodinný dům zcela zničil požár. Škoda na domě, který je nyní neobyvatelný, se vyšplhala na 6 milionů korun. Pár hodin poté se objevili první sousedi, kteří rodině nabídli pomoc – a to jak fyzickou, tak tu finanční.

„První lidé se s pomocí nabízeli pár hodin po požáru. Ta vlna solidarity je obrovská. I proto jsme se rozhodli zřídit transparentní účet, abychom rodině takto všichni pomohli,“ sdělil redakci Jihlavské Drbny Zdeněk Souček, starosta Rudíkova. Podle aktuálního stavu účtu lidé mezi sebou vybrali už přes milion korun.

Zedníčkovým může finančně pomoci každý, a to prostřednictvím transparentního účtu číslo: 2802761812/2010. Bližší informace najdou lidé na webu obce.

Kvůli této nešťastné události bude podle Součka zasedat také mimořádné zastupitelstvo, a to ve středu 17. ledna. Tam bude tématem další finanční pomoc, tentokrát ta obecní. „Zastupitelům budu navrhovat pomoc ve výši zhruba 250 tisíc korun,“ nastínil Souček. Pomoc podle starosty Rudíkova nabídl také Mikroregion Horácko, jehož je obec součástí.

Jak dále popsal, rodinný dům je po požáru neobyvatelný. „Je zřejmě na zbourání. Střecha je zcela zničená, stropy jsou propadlé, je celý mokrý. Rodině jsme nabídli dočasný azyl v apartmánech na hřišti, to ale odmítli, dočasně bydlí u příbuzných,“ dodal starosta Rudíkova, obce, která má zhruba 650 obyvatel.

Popel v plastové nádobě 

Ještě během pondělí informovala mluvčí krajských hasičů Petra Musilová o příčině, proč se novostavba domu v lokalitě Nade Vsí ocitla v plamenech. Podle vyšetřovatele požár zapříčinila nedbalost majitele nemovitosti, který vybraný popel z krbových kamen uložil na terase domu do plastové nádoby, do těsné blízkosti složeného palivového dřeva. „Od žhavých uhlíků nejprve chytla plastová nádoba, následně palivové dřevo a požár se ještě před příjezdem jednotek hasičů na místo události stihl rozšířit prakticky na celý dům," popsala Petra Musilová závěry vyšetřování.

Nový dům v Rudíkově hořel kvůli žhavým uhlíkům z krbu. Popel majitel uložil na terasu, kde bylo dřevo

Tři hasičské jednotky dnes ráno bojovaly s požárem, k němuž došlo v novostavbě rodinného domu v Rudíkově na Třebíčsku. Plameny napáchaly škodu ve výši šest milionů korun. A vyšetřovatelé během odpoledne přišli s příčinou, proč k požáru vlastně...

Operační středisko na místo vyslalo hasiče z Třebíče, Rudíkova a Velkého Meziříčí. Dům pohltily plameny po půl osmé ráno. Po deváté hodině proběhla likvidace požáru. Jak dodala Petra Musilová, při požáru ani samotném zásahu se nikdo nezranil.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS Kraje Vysočina

Štítky požár, novostavba, dům, hasiči, pomoc, solidarita, sbírka, Rudíkov

Jedno špatné rozhodnutí a přišli o střechu nad hlavou. Požár domu v Rudíkově vzbudil velkou vlnu solidarity | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.