Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Žádný zisk, velké ztráty. Jihlavští kriminalisté varují před podvodníky nabízejícími investice do kryptoměny

V současné době prověřují jihlavští kriminalisté případy podvodníků, kteří nabízí investice do kryptoměny. Ani jeden z těchto případů neskončil ziskem, ale naopak velkou finanční ztrátou. Kriminalisté proto vyzývají veřejnost k větší obezřetnosti a připomenout jim, že je nutné být opatrný a dodržovat při finančních transakcích zásady, které zajistí jejich penězům větší bezpečnost.

Při využívání internetového bankovnictví je nutné si důkladně vše prostudovat a seznámit se řádně s jeho ovládáním. „Při provádění finančních transakcí je důležité řešit je v klidu, vše si dobře pročíst, dát si dostatek času a pečlivě vše zkontrolovat. Není dobré jednat pod tlakem a unáhleně. Pokud vás překvapí někdo neznámý telefonicky a řeší s vámi nestandardní věc, dejte si čas na promyšlení, nejednejte zbrkle. Je třeba dávat si také pozor na potvrzování něčeho, co jste ve skutečnosti sami nezadali,“ jmenuje policejní mluvčí Dana Čírtková důležitá pravidla.

Je třeba myslet rovněž i na zpětnou kontrolu prováděných transakcí, a to tak často, aby bylo možné případné podezřelé transakce odhalit co nejdříve a učinit opatření k jejich ukončení. Je nutné mít také na paměti, že představuje riziko klikat na podezřelé odkazy, a to zejména v nevyžádaných e-mailech.

Obětí podvodníka se stala žena, která na počátku zareagovala na inzerát na sociální síti nabízející rychlý výdělek investováním do kryptoměn. Inzerát otevřela a prošla si informace, včetně odkazů. Následně ji telefonicky kontaktovala osoba, která s ní začala plánované investice probírat. Žena měla zaplatit určitý vklad a podvodník ji vyzval k nainstalování aplikace, což žena udělala. Prostřednictvím aplikace ale zpřístupnila údaje cizímu člověku, umožnila mu přístup do svého internetového bankovnictví a ten toho patřičně využil. Svoji chybu si žena uvědomila, když při kontrole účtu zjistila, že jí chybí desítky tisíc korun.

Dálkový přístup do internetového bankovnictví 

O daleko větší částku, v řádu několika stovek tisíc korun, přišel muž, kterého na počátku jeho případu kontaktovala osoba na sociální síti. „Nabídla opět možnost investice do kryptoměny a za tímto účelem požadovala zaslání údajů, čemuž muž vyhověl. Po několika dnech ho telefonicky kontaktovala jiná osoba. Následovala opět výzva k nainstalování aplikace se zdůvodněním, že je to nutné k praktické ukázce nákupu bitcoinů. Muž poslechl, a umožnil tak dálkový přístup k počítači podvodníkovi, který získal přihlašovací údaje do internetového bankovnictví a na konci toho všeho byla pro podvedeného muže velká finanční ztráta. O část peněz přišel už při transakcích zdůvodněných jako nákup bitcoinů a další mu pachatel z účtu odčerpal,“ popisuje mluvčí Čírtková.

Oba případy prověřují kriminalisté oddělení hospodářské kriminality, a to jako spáchání trestného činu podvodu. Vzhledem k výši škody hrozí v prvním případě pachateli za spáchaný přečin trest odnětí svobody až na pět let, v druhém případě lze uložit za spáchaný zločin pachateli trest odnětí svobody až na osm let.

Peníze na účty v různých státech 

Jinému podvedenému muži přišla informace o možnosti investování do kryptoměny prostřednictvím e-mailu. Nabídka ho zaujala, e-mail otevřel a odkaz ho přesměroval na stránky, kde si vytvořil účet, vyplnil údaje a pomocí internetového bankovnictví zaplatil poplatek. Následně ho ale čekalo značně nepříjemné překvapení, když zjistil, že kromě poplatku mu byly z účtu převedeny peníze v několika platbách na účty v různých státech.

Tento případ kriminalisté prověřují jako trestný čin podvodu a dále trestný čin neoprávněného přístupu k počítačovému systému a nosiči informací.

„Z případů, které se staly, je možné se poučit. Je třeba dbát preventivních doporučení, důkladně se seznamovat s informacemi a radami, které souvisejí se zajištěním bezpečnosti, a hlavně být sám obezřetný a nedávat pachatelům příležitost ke spáchání trestného činu,“ dodává závěrem Dana Čírtková.

Ohodnoť článek

Foto Free-Photos / pixabay

Štítky podvod, internet, e-mail, investice, kryptoměna, ztráta, peníze, Bitcoin

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádný zisk, velké ztráty. Jihlavští kriminalisté varují před podvodníky nabízejícími investice do kryptoměny | Krimi | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.