Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Na Vysočině v posledním týdnu klesl počet nakažených covidem-19. Úbytek hlásí i nemocnice v kraji

Na Vysočině se v posledním týdnu snížil počet nových případů covidu-19 o devět procent na 463. Ubylo i nakažených pacientů v krajských nemocnicích. Ve čtvrtek jich tam leželo 66. Intenzivní péči potřebovali tři lidé, všichni byli v novoměstské nemocnici. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví a kraje.

Před týdnem bylo v krajských nemocnicích 73 pacientů, u kterých se prokázal covid-19, intenzivní péči nebo umělou plicní ventilaci z nich potřebovalo devět. V posledních sedmi dnech zemřeli na Vysočině dva nakažení lidé, v předchozím týdnu tři.

„Situace se u nás v kraji opravdu zklidňuje, co se týká hospitalizovaných v nemocnici i prokázaných případů. Samozřejmě, trochu méně se testuje," řekla mluvčí krajské hygienické stanice Jana Böhmová. V březnu bylo podle krajských hygieniků na Vysočině provedeno 10 985 odběrů pro bezplatné PCR testy, tento měsíc 4514. Poslední dva měsíce mají lidé nárok na jeden PCR test měsíčně zdarma, předtím byl na pět měsíčně.

Počty testů klesly i v jihlavské nemocnici. „Největší část testovaných jsou pacienti před hospitalizací," řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. Odběrový stan je otevřený čtyři dny v týdnu, od 07:00 do 10:00. Tento týden ve středu bylo ve stanu a v nemocnici provedeno 98 stěrů pro PCR testy. Při vrcholech epidemie jich bylo za den i 500, testovalo se sedm dní v týdnu.

Na výskyt vysoce nakažlivé nemoci, například eboly, jsme připraveni. To mohou po včerejšku říct složky Integrovaného záchranného systému (IZS) Kraje Vysočina, které mají za sebou, v úzké spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, taktické...

Nejvíc nakažených přibylo v posledním týdnu na Žďársku, kde covid-19 testy potvrdily u 151 lidí. Ve zbývajících částech kraje počty nových případů nemoci nepřekročily stovku.

Na Vysočině bylo v posledních sedmi dnech potvrzeno 91 nakažených na každých 100 tisíc obyvatel. Nejvíc nakažených v tomto porovnání přibylo v Česku v Praze, bylo to 176 případů. Nejnižší přírůstek měl Liberecký kraj s 65 případy.

Za dva roky od začátku epidemie se na Vysočině covid-19 prokázal u 177 473 lidí, což odpovídá přibližně 35 procentům obyvatel kraje. Zemřelo 1740 lidí, u nichž se infekce potvrdila.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky covid, koronavirus, nemocnice, Vysočina, Kraj Vysočina, COVID-19, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská hygienická stanice, Lékárenský komplex Jihlava, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Vysočině v posledním týdnu klesl počet nakažených covidem-19. Úbytek hlásí i nemocnice v kraji | Koronavirus | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.