Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTOGALERIE: Kdyby přišla ebola. Záchranné složky z Vysočiny mají za sebou taktické cvičení

, aktualizováno 29. dubna 2022, 9:03

Na výskyt vysoce nakažlivé nemoci, například eboly, jsme připraveni. To mohou po včerejšku říct složky Integrovaného záchranného systému (IZS) Kraje Vysočina, které mají za sebou, v úzké spolupráci s krajskou hygienickou stanicí, taktické cvičení. To se uskutečnilo v Jihlavě ve Vzdělávacím a výcvikovém středisku Zdravotnické záchranné služby (ZZS) v Jihlavě.

Do akce se kromě epidemiologů ve čtvrtek zapojily zásahové jednotky Hasičského záchranného sboru (HZS), Policie ČR (PČR) a ZZS.

„I přesto, že jsme byli v průběhu dvou let v neustálém a přímém kontaktu s nakažlivou nemocí, jsme přivítali možnost opět společně se všemi složkami IZS procvičit postup při výskytu vysoce nakažlivého onemocnění. Všichni zasahující k tomu přistoupili velmi zodpovědně," říká v tiskové zprávě ředitelka ZZS Kraje Vysočina Vladislava Filová. „Skvělé zázemí nového Vzdělávacího a výcvikového střediska ZZS věrně simulovalo prostory, kde by ve skutečnosti ostrý zásah mohl probíhat, tedy v některém ze zdravotnických zařízení kdekoliv u nás v kraji. Děkuji za skvělou spolupráci všech zapojených složek,“ doplnil ji ředitel KHS Kraje Vysočina Jan Pečinka.

Ebola, taktické cvičení IZS Kraje Vysočina

Pátek, 29. dubna 2022, 08:51

Ebola, taktické cvičení IZS Kraje Vysočina
Ebola, taktické cvičení IZS Kraje Vysočina

Všechny složky si procvičily postup Zdravotnického operačního střediska, aktivaci a nasazení Biohazard týmu, transport pacienta v biovaku a dekontaminaci zasahujících, a součinnost s ostatními zainteresovanými složkami. „Cvičení ověřilo připravenost ZZS KV na podobný typ zásahu," řekl náměstek LPP Petr Novotný. 

Ebola patří mezi hemoragické neboli krvácivé horečky a jedná se o velmi závažné systémové onemocnění. Příznaky jsou bolesti hlavy a svalů, třesavka, schvácenost, průjmy, zvracení, zánět hltanu, bolesti na hrudi. Po několika dnech pak přichází vyrážka a krvácivé projevy. Úmrtnost na toto onemocnění se pohybuje mezi 50 až 90 %. Poprvé byl její výskyt zaznamenán v západní rovníkové oblasti Súdánu a Zaire již v roce 1976. Opakovaně se stále vyskytuje v centrální Africe.

Přenos infekce probíhá kontaktem s tělesnými tekutinami nakaženého člověka nebo zvířete. Určité riziko zavlečení eboly či dalších vysoce nakažlivých chorob do Evropy, potažmo do ČR, proto stále existuje.

„Pokud pojme lékař podezření, že jeho pacient trpí vysoce nakažlivou nemocí, v našem případě ebolou, je předpisy přesně stanovený podrobný postup, co musí následovat, aby nedošlo k jejímu dalšímu šíření,“ stručně popsala Hana Pavlasová, ředitelka Odboru protiepidemického KHS Kraje Vysočina.

A co se v tom případě přesně děje? Lékař a sestra v ordinaci okamžitě oblékají ochranné prostředky, lékař informuje přes Krajské operační a informační středisko HZS (KOPIS) o situaci krajskou hygienickou stanici. Pracovníci KHS přijíždějí na místo, vybaveni ochrannými prostředky. „Epidemiolog vstupuje do místa ohniska, aby zjistil stav postižené osoby a zajistil všechny potřebné informace, které předá složkám IZS. Na místo přijíždějí jednotky ZZS, HSZ a PČR, případně obecní policie. Celému zásahu velí HZS, v součinnosti s epidemiologem KHS. Všichni zasahující se musí obléknout do speciálních ochranných obleků, včetně dýchacích masek. Pacient s podezřením na ebolu je záchranáři uložen do speciálního biovaku, který brání dalšímu šíření nebezpečného viru,“ popisuje přesný postup Petr Janáček, mluvčí ZZS Kraje Vysočina.

Pečlivá dezinfekce celého těla 

Záchranáři i biovak s pacientem po opuštění ordinace musí projít pečlivou dekontaminací. Pacient je následně transportován sanitkou do specializované nemocnice, kde jsou mu odebrány vzorky k potvrzení nebo vyvrácení nákazy. V místě zásahu mezitím provádějí hasiči dekontaminaci všech, kteří přišli do kontaktu s nakaženým, jako personál ordinace a lidé z čekárny. „Ti, po pečlivé dezinfekci celého těla, obdrží náhradní oblečení a jsou odvezeni speciálním autobusem do karantény v předem určeném místě, kde musejí vyčkat na vyhodnocení vzorků, jestli je pacient opravdu nakažen ebolou,“ dodává Janáček. 

Lidé, kterých se toto všechno týká, mohou být v důsledku nastalé situace vyděšení, neví, co je čeká, může tedy přijít i agresivní reakce některého z nich. Komunikaci a bezpečný průběh celé akce zajišťuje PČR. Nakonec všichni zasahující v místě ohniska musejí projít dekontaminací.

„Je nesmírně důležité, aby byl při svlékání ochranných pomůcek přísně dodržen předepsaný postup. Neopatrnou manipulací například s rukavicemi by totiž mohlo dojít ke kontaminaci a následné nákaze zasahujícího,“ doplnila Pavlasová. Je nutné, aby celý zásah proběhl koordinovaně, rychle a bez ohrožení dalších osob. V případě, že by se jednalo o skutečné podezření na vysoce nakažlivou nemoc, celý proces by probíhal v součinnosti s Ministerstvem zdravotnictví ČR, hlavní hygieničkou a zdravotním ústavem.

Nehoda s velkým počtem zraněných 

Jak zjistila redakce Jihlavské Drbny, taktického cvičení se zúčastnilo kolem 50 hasičů, záchranářů, policistů, strážníků, zaměstnanců KHS a figurantů. „Nejbližší cvičení nás čeká v úterý 3. května 2022 v Třebíči – námětem je dopravní nehoda s velkým počtem zraněných osob a s únikem nebezpečné látky," doplnil na dotaz redakce Petr Janáček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina | Zdroj ZZS Kraje Vysočina

Štítky cvičení, taktické, onemocnění, virus, nákaza, IZS, Jihlava, Vysočina, ebola, nemoc, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, Policie České republiky, Hasičský záchranný sbor, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, pacient, Petr Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Kdyby přišla ebola. Záchranné složky z Vysočiny mají za sebou taktické cvičení | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.